- El diputat de Cultura, Xavier Rius, destaca la restauració i catalogació de la peça original per part del Museu de Prehistòria de València, i el valor patrimonial i arqueològic de la Font de la Figuera
- L’alcalde, Vicent Muñoz, posa en valor les excavacions arqueològiques realitzades el 2018 que van traure a la llum la important peça ibera d’un valor excepcional, datada d’entre els segles V i IV abans de Crist
08/10/2021
La Font de la Figuera ha rebut dos reproduccions del fragment d’època ibera que actualment està dipositada al Museu de Prehistòria de la Diputació de València, una de les quals anirà al museu municipal, i l’altra a la Cooperativa La Vinya, propietària dels terrenys on es va localitzar la figura mitològica datada d’entre els segles V i IV abans de Crist.
El diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, amb la directora del Museu de Prehistòria, Maria Jesús de Pedro, han lliurat a l’alcalde de la Font de la Figuera, Vicent Muñoz, les rèpliques de l’escultura que representa un cos d’au amb les ales plegades, una peça extraordinària per l’excepcionalitat de les representacions d’avifauna en època ibèrica.
En este sentit, el diputat de Cultura, Xavier Rius, ha destacat “la singularitat de la peça que aporta encara més notorietat al gran valor patrimonial i arqueològic de la Font de la Figuera”. L’alcalde, Vicent Muñoz, ha agraït la col·laboració de l’àrea de Cultura de la Diputació i el Museu de Prehistòria, així com la posada en valor de la troballa “en una propera exposició per apropar tant la figura com el nostre patrimoni i història a tota la ciutadania”.
La peça, descoberta en les excavacions arqueològiques dutes a terme al carrer Portal de València de La Font de la Figuera l’any 2018, ha estat restaurada i catalogada, i representa cos d’au amb les ales plegades sobre una base que té en relleu les dos potes. La part frontal de la base hi ha gravat un animal, possiblement un carnívor. El cap i l’extrem de la cua no s’han conservat. Les escultures d’aus conegudes fins al moment del període ibèric són excepcionals. Així, al sud-est peninsular només es coneixen els exemplars trobats a la necròpolis del Corral de Saus (Moixent), molt propera a la troballa de la Font de la Figuera, i del Monastil d’Elda (Alacant).
L’escultura ibèrica és un clar marcador social de les elits. Mostra l’esforç en la mobilització de recursos i artesans especialitzats per destacar i singularitzar monuments funeraris amb animals i éssers mitològics, com ara les sirenes (aus amb cap de dona). El fragment de La Font de la Figuera es podria vincular, doncs, a un monument funerari localitzat entorn de La Cervera, on ja es coneixia un assentament que va ser ocupat entre els segles VI i IV abans de Crist.