• La diputada de Cooperació Internacional en la Diputació, Mentxu Balaguer, es reunix amb els representants del Fons Valencià per la Solidaritat per a analitzar la segona edició de ‘València per la Pau’
  • Barxeta, Corbera, Enguera, Picassent, la Pobla de Vallbona i Quatretonda han acollit les diferents activitats

02/02/2022

Un total de sis municipis de la província de València (Barxeta, Corbera, Enguera, Picassent, la Pobla de Vallbona i Quatretonda) han acollit les diferents activitats basades en la Cultura de la Pau i la No-Violència de la segona edició del projecte ‘València per la Pau’, desenvolupat pel Fons Valencià per la Solidaritat i cofinançat per la Diputació de València. L’objectiu d’este projecte és acostar l’ODS número 16 (pau, justícia i institucions sòlides) a la població de les localitats participants, conscienciant al voltant de la construcció de societats pacífiques, justes i amb institucions democràtiques que respecten les llibertats i els Drets Humans.

València per la Pau ha dut a terme un total de quatre activitats a través de les quals s’han beneficiat 1.438 persones: exposició, cinefòrum municipal, taller didàctic de conscienciació en centres educatius; i una jornada formativa al voltant de la Cultura de la pau.

Quant a l’exposició, denominada El fil de la por i que ha sigut la novetat d’esta segona edició del projecte, ha sigut visitada per 520 persones, les quals s’han sensibilitzat, des d’un punt de vista visual, directe i pedagògic, sobre el que hi ha darrere dels desplaçaments forçats de persones refugiades i les responsabilitats que tenim els països occidentals.

D’altra banda, respecte al cinefòrum municipal, s’ha projectat el documental d’investigació Els fils del tauler, conscienciant a 146 persones de tots els municipis participants sobre les causes i conseqüències que generen els conflictes bèl·lics, comptant també amb un espai per a la reflexió posterior a la projecció, amb la participació de Josep Gayà, director del documental i de protagonistes del documental com Claudia Garcia, refugiada colombiana, i Oum Saad, refugiada sahrauí.

Respecte al taller dirigit a centres educatius, ha comptat amb dues sessions: d’una banda s’han treballat conceptes relacionats amb la Cultura de la pau, la No-Violència i la prevenció de conflictes, l’educació intercultural i la construcció de la pau; d’altra s’ha projectat el documental Els fils del tauler, on els joves s’han sensibilitzat i han reflexionat al voltant dels conflictes bèl·lics. Estos tallers han beneficiat a un total de 717 alumnes del CEIP Carles Salvador de Barxeta, IES Sucro d’Albalat de la Ribera, IES Enguera de la mateixa localitat, IES L’Om de Picassent, Col·legi Les Carolines de Picassent, IES La Vereda de la Pobla de Vallbona, CPEPA la Pobla de Vallbona i IES Les Foies de Benigànim.

Pel que fa a la jornada formativa de la segona edició del projecte ‘València per la pau’, la qual es va celebrar a Picassent amb el visionat del documental Els fils del tauler i la posterior reflexió col·lectiva, van participar ponents com Federico Mayor Zaragoza, president de la Fundació Cultura de la Paz i exdirector general de la UNESCO, o Lola Bañón, periodista, doctora, professora i defensora dels Drets Humans, en una jornada que va arribar a 55 persones entre polítics i tècnis municipals. Este seminari va tractar diferents conceptes i punts de vista al voltant de la Cultura de la pau, així com els reptes pendents per a la prevenció de conflictes.

Sobre la valoració del projecte, Álvaro Escorihuela, president del Fons Valencià i regidor de Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament de Vila-real, ha recalcat “l’elevada incidència que el projecte ha tingut sobre la població dels municipis participants, educant a més de mil valencians i valencianes al voltant de qüestions d’elevada envergadura en el context actual i futur com els ODS i la Cultura de la pau”. A més, Escorihuela ha destacat “la força que té el municipalisme valencià soci del Fons i la descentralització a l’hora de treballar pels objectius comuns propis de l’entitat”.

Mentxu Balaguer, diputada de Cooperació Internacional de la Diputació de València i tinenta d’alcaldessa de Corbera, ha incidit “en la importància de col·laborar entre diverses administracions i entitats per a fer més eficaces i eficients el desenvolupament de diferents projectes”, concretant que “amb la segona edició de ‘València per la pau’ s’ha consolidat el camí cap a una territorialització i vertebració de la Cultura de la pau, en definitiva, la base de la democràcia i de la convivència”.

El Fons Valencià per la Solidaritat

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana).

Actualment, el Fons compta amb 132 entitats locals valencianes sòcies (123 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com per exemple les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectiu de totes les entitats col·laboradores el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.