- El projecte La caixa dels records. Memòries d’una vida està inclòs en la campanya ‘Friendly museums-museus inclusius’ de l’Àrea de Cultura de la Diputació
04/03/2022
Des de 2019, any en què L’ETNO posà en marxa La caixa dels records, més de 20 centres han participat en este projecte dirigit a persones amb Alzheimer i demència en estat inicial.
En estos dies s’ha visitat el centre de dia Albors, a la ciutat de València. Les tècniques del museu Ivana Puig i Laura Hortelano conduixen l’activitat amb la satisfacció de saber-se molt ben acollides per este col·lectiu de persones majors. Ambdues s’han desplaçat al centre per a poder fer una atenció més personalitzada i per a facilitar el contacte amb persones que tenen una gran dependència per la seua mobilitat reduïda o per la necessitat d’una supervisió farmacològica més estreta. Les cuidadores del centre també estan presents, i ajuden a l’estímul de les persones participants.
El diputat de l’Àrea de Cultura, Xavier Rius, també ha volgut sumar-se a la visita per conéixer de primera mà les experiències inclusives que estan duent a terme els museus de la Diputació. “La projecció social dels museus com a espais generadors de benestar aporta un gran valor afegit al treball que fem cada dia. Mantenim i investiguem sobre les col·leccions i el patrimoni, construïm relats amb forma d’exposició, estimulem el debat crític, i tractem d’atendre la diversitat social i mirar per la igualtat d’oportunitats”, ha assenyalat el diputat.
Per això mateix, una caixa portàtil d’objectes de la gran col·lecció del museu, La caixa dels records, viatja per terres valencianes. Està centrada en objectes tan quotidians i senzills com un morter, un molinet manual de café, una cassola de fang, o un antic pitxer per a l’aigua. Estos són alguns dels elements que aquest kit portàtil del museu va desplaçant als centres que sol·liciten esta visita, amb l’acompanyament i conducció de l’activitat.
L’ activitat
Tots els elements desplaçats formen part de l’entorn de la cuina domèstica, amb la finalitat de rememorar històries familiars o records d’infantesa sobre objectes que ara han estat desplaçats pel pas del temps.
De vegades els noms dels objectes costen de ser pronunciats o generen dubtes sobre la seua finalitat. Ací és on intervenen les conductores de l’activitat, per a rememorar escenes del passat que són projectades sobre una pantalla i comentades en viu.
Per la seua part, els assistents presten una gran atenció i són molt participatius. Pràcticament tots prenen la paraula i fan l’exercici de rememorar moments de la seua joventut, de quan i com accedien als aliments, o com preparaven determinats plats. Amb tota la senzillesa del disseny de l’activitat s’aconseguix generar un ambient molt positiu i participatiu entre els assistents.
L’exercici de rememorar és fonamental per a enllaçar els valors culturals i antropològics de la nostra societat. Sempre hi ha alguna persona decidida a contar quin és el seu vincle personal amb cada objecte. En el cas d’este col·lectiu de persones amb inicis d’Alzheimer, a més té una finalitat terapèutica, ja que ajuda a fer el seguiment de cada persona i a reforçar el treball de grup que habitualment fan els cuidadors i cuidadores.
En acabar, un dels participants fa un elogiós agraïment al personal que ha dut a terme l’activitat. Sembla que els minuts d’atenció dedicada han fet l’efecte desitjat, com és el d’estimular i activar amb la Caixa dels records de L’ETNO les memòries d’una vida.
El projecte ha estat realitzat per Maria Raga i l’equip de didàctica de L’ETNO, amb l’assessorament de la doctora Rita Redondo i la col·laboració de Javier Bendicho, de l’Associació Cotlas, ambdós especialistes en psicologia de l’envelliment.