• El Teatre Escalante i Dansa València programen quatre espectacles trencadors en el context del festival
  • Tik tok, feminisme en xanques, batalles de balls i circ mestís conformen una panoràmica d’estils coreogràfics per a despertar l’interés de la joventut

07/03/2022

Dansa València ha programat, en col·laboració amb l’Escalante Centre d’Arts Escèniques, el teatre de la Diputació de València, quatre espectacles amb la vista posada en la formació de nous públics que renoven l’audiència del festival.

Als vint anys i en l’adolescència, el ball forma part de les dinàmiques socials. Ningú roman indiferent davant un cos en moviment. D’ací, el potencial que la dansa contemporània té com a alternativa a l’oci de la joventut.

La diputada de Teatres, Glòria Tello, ha assenyalat que  “és un honor participar juntament amb Dansa València en una programació que reunix el talent de creadores i creadors nostres”. Així mateix, ha afirmat que “les propostes sorgides d’esta unió obriran escenaris creatius i d’oci al públic jove, despertaran noves vocacions i provocaran una reflexió sobre la nostra societat”. Per últim, ha apuntat que la iniciativa “reflexa així l’esperit de l’Escalante”.

L’oferta, distribuïda del 2 al 10 d’abril, suposa en el seu conjunt una panoràmica eclèctica d’estils coreogràfics que poden despertar l’interés d’un públic jove àvid d’alternatives d’oci. Hi ha una reflexió sobre les tauletes referent a la xarxa social Tik tok, una revisió sobre xanques del drama dels refugiats, batalles improvisades de ball i una proposta de carrer que unix dansa i circ.

“A Dansa València ens preguntem com atraure eixe públic jove que es reunix en parcs i places de la ciutat i eixe altre que reproduix coreografies de personatges coneguts i les compartix a las xarxes socials. Un públic potencial, per al que, d’una manera o altra, la dansa ja s’hi troba entre els seus interessos i maneres de relacionar-se” declara la directora de Dansa València, María José Mora. En este sentit, ha apuntat que “per eixa raó, hem reunit un conjunt de propostes de dansa contemporània que connecten molt bé amb els gustos, estètiques i inquietuds d’adolescents i joves”.

‘El Club Mutant’

El 2 d’abril s’obri a la Plaça de la Mare de Déu ‘El Club Mutant’, un espai on se succeiran les batalles de ball. Hi haurà enfrontaments entre ballarins de contemporani, hip-hop, breaking, pooping, electro i flamenc al ritme de la selecció musical secreta d’un DJ. La creativitat, la improvisació i la musicalitat són claus para alçar-se vencedor d’un projecte impulsat per Julia Zac i Inka Romaní que tracten de dinamitzar la comunitat de dansa valenciana.

La proposta pretén acollir creadors de diferents estils i tècniques, de manera que es facilite l’intercanvi de pràctiques i pensaments entre la dansa contemporània i les danses urbanes més underground.

‘Migrare’

El 9 d’abril serà el torn de la companyia de Sueca Maduixa, que puja a l’escenari del Palau de les Arts la seua aclamada peça ‘Migrare’. La cita suposa l’estrena en sala d’esta proposta que aborda el fenomen migratori des d’un punt de vista femení. Sobre l’escenari quatre dones pujades en xanques en un espai minat d’obstacles i fronteres invisibles, d’odis irracionals i prejudicis.

La peça ha sigut reconeguda amb els premis ‘Moritz’ de la Fira de Tàrrega a la millor estrena d’arts de carrer i al millor espectacle de les nits del CCAI en FETEN. Així mateix, este passat mes de febrer visitaren els Emirats àrabs per a representar la marca cultural espanyola en Expo Dubai 2020.

‘La Banda’

El 10 d’abril, en horari d’aperitiu, la companyia alacantina OtraDanza s’instal·la al Parc Central amb ‘La Banda’, un espectacle itinerant on el circ es fusiona amb els llenguatges del moviment. Els seus protagonistes són una família nòmada i caòtica integrada per cinc divertits personatges que no poden ser més diferents entre sí però que se complementen a la perfecció. Compartir, connectar, adaptar i reinventar són les paraules clau i les pautes implícites en este espectacle de carrer.

‘Cyberexorcisme’

El mateix dia, de vesprada, el Teatre Rialto acull la preestrena de  ‘Cyberexorcisme’, de Núria Guiu, que pren Tik tok, la xarxa social de les coreografies, la repetició, la mescla i la còpia com a punt de partida per a indagar en les instantànies que conformen el nostre imaginari. En la seua nova proposta la creadora catalana desplaça els mecanismes d’esta plataforma a l’escena, d’un format privat, pla i digital a un espai comú, físic i col·lectiu.

Com en les seues dues anteriors visites a Dansa València, Guiu torna a posar llum en la relació entre el cos, la imatge, el poder i la digitalitat, dilemes recurrents entre les noves generacions.