- La jornada, que s’ha realitzat hui, 5 d’abril, a l’Auditori de Quartell, es “una iniciativa de l’Etno per coordinar el treball en xarxa dels museus d’Etnologia” explica el diputat Xavier Rius
05/04/2022
L’Auditori de Quartell acull les XI Jornades de museus locals amb l’assistència de vora un centenar de professionals i membres de la comunitat educativa relacionada amb l’etnologia que han participat en les conferències i activitats.
La jornada, organitzada per L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, l’Ajuntament de Quartell i el Servei de Formació de la Diputació de València, forma part d’un projecte formatiu iniciat el 2012, que engloba les accions recollides en l’ETNOXARXA-Xarxa de Museus Etnològics coordinada per L’ETNO i que segons destaca el diputat de Cultura, Xavier Rius, “es tracta d’una iniciativa pionera del Museu d’Etnologia per a reflexionar sobre la qüestió i compartir experiències relacionades amb les actuacions museístiques sostenibles”.
Les ponències de la jornada han estat a càrrec de Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí (Fundació Carulla); Melani Lleonart García, professora i investigadora a la Universitat Politècnica de València, i Elisa Coco Rodrigo Domínguez, Consultora en responsabilitat social corporativa i experta en comunicació estratègica.
A més els assistents han visitat el Molí de l’Aigua de Quartell, museu etnològic local que presenta un molí restaurat per l’Ajuntament de Quartell, un interessant exemple d’una instal·lació dedicada a la molta del blat i de l’arròs. La restauració de la maquinària es va fer de tal manera que permet veure alguna de les seues parts en funcionament, aspecte que fa de la visita una experiència especialment atractiva.
El projecte formatiu té com a objectius tractar temes que milloren la gestió dels museus locals amb l’aportació d’especialistes, propiciant un marc de comunicació i relació entre els professionals dels museus locals, i presentar cada any un museu diferent als professionals, ja que les jornades es realitzen als propis museus locals.
Jornades de Museus locals
Després de dos anys en què a causa de la COVID 19 no ha sigut possible realitzar este projecte, L’ETNO recupera estes jornades presencials que servixen per a la trobada i intercanvi d’experiències entre els tècnics de museus locals i estudiants de gestió cultural i de patrimoni.
La temàtica de les jornades aborda la sostenibilitat i la labor que des dels museus es pot realitzar per a sensibilitzar la societat i gestionar els recursos de forma més sostenible.
El canvi climàtic ha deixat de ser un concepte abstracte i s’ha convertit en un fenomen evident amb uns efectes concrets. El nostre planeta evidencia els seus límits i ens fa sabedors que pot arribar al col·lapse. Tots dos elements ens conviden a tindre present la nostra petjada mediambiental i la sostenibilitat de les nostres actuacions.
Amb esta situació, els museus no es poden mantindre al marge i s’han de comprometre. L’ICOM, en la Conferència General de Kyoto (2019), ja va apuntar que la sostenibilitat havia de ser un concepte rector del funcionament de l’ampli univers museístic. Els museus han d’aconseguir pràctiques més sostenibles en el seu funcionament intern i quotidià, i també han de reduir l’impacte de les seues activitats públiques. Això significa assumir un paradigma nou que els permeta l’aplicació de criteris d’actuació basats en l’estalvi de recursos i en l’ús de mitjans reciclables i reutilitzables.
A més, els museus han de tindre una funció proactiva i fomentar en la societat la necessitat d’adoptar pràctiques sostenibles. En eixe sentit, els museus etnològics i, en concret, els de tipus local, tenen un paper important, ja que són els més pròxims a la ciutadania i, sobretot, són depositaris de sabers i de formes de la societat tradicional que, sense haver sigut formulats sota el criteri actual de sostenibilitat, adquirixen un valor important en la societat. En referència a l’intercanvi de béns, de treball i de serveis, de gestió col·lectiva dels recursos, de l’ajuda mútua, dels béns comunals, de compartir i del respecte al medi com a proveïdor dels recursos necessaris per viure.
Més info:
https://letno.dival.es/ca/actividad/actes-fora-del-museu/ix-jornades-de-museus-locals