La Diputació de València ha aprovat hui en sessió plenària habilitar els 16,2 milions d’euros corresponents a la seua participació i la dels ajuntaments de la província en el programa de gratuïtat de llibres de text de la Generalitat Valenciana, mitjançant l’aprovació d’una modificació pressupostària que ha comptat amb el suport del PSOE, Compromís, EU i València en Comú, amb l’abstenció de PP i Ciutadans.
Segons que ha explicat el diputat responsable d’Hisenda de la Diputació, Toni Gaspar, la modificació fa una «reserva de diners corresponents a partides pressupostàries o inversions que no anaven a poder ser executades per la corporació abans de 31 de desembre i els diners de les quals passarien, per llei, a formar part de romanents per a destinar-ho a altres coses», amb la finalitat de dedicar-ho al programa Xarxa Llibres impulsat pel Consell «perquè és favorable i bo per a la gent, i per això hem de col·laborar en ell».
La corporació provincial abona amb aquest import la part que li correspon del programa autonòmic i també la que li toca pagar als ajuntaments en 2015, mesura que va anunciar el president Jorge Rodríguez el passat mes de setembre en detectar que «alguns municipis podien tindre problemes per a fer front a aquesta despesa».
Jorge Rodríguez va subratllar aleshores que «la mesura permetrà als ajuntaments planificar la seua incorporació econòmica al programa per a l’any 2016, evitant així que aquells ajuntaments que puguen tindre alguna dificultat per a fer front al pagament dels llibres tinguen la liquiditat necessària».
Oposició a l’aportació de la Diputació
El portaveu de Ciutadans, José Enrique Aguar, va explicar que li «sabia greu no votar a favor« i que anaven a abstindre’s, perquè no sabia a on va a parar exactament la partida i perquè, amb això, s’estan ampliant competències mentre que, per a poder fer-ho i pagar-li al Consell, «se n’han retallat altres com les inversions en carreteres».
Mari Carmen Contelles, portaveu del PP, va reclamar un informe tècnic favorable sobre la competència de la Diputació en aquest assumpte i va comentar que amb l’aprovació de la modificació pressupostària la Diputació està fent de finançadora de la Generalitat, una actitud que va qualificar de servilista.
El vicepresident Toni Gaspar va respondre sobre aquest tema que «el nou Govern no treballa per a la Diputació sinó per a la gent, i la gent no vol saber d’on vénen els diners per a solucionar els seus problemes, i el de l’ensenyament és un autèntic problema». Va rebutjar també l’acusació que s’hagen retallat competències i va matisar en aquest sentit que «tan sols el projecte de l’anterior govern de crear una televisió provincial» i, a més, va assegurar a l’oposició que seguiran i mantindran les inversions en carreteres i s’executarà el programa de turisme social.
Gaspar va rebutjar que amb el finançament del pla d’ajudes per a llibres s’haja incorregut en un servilisme respecte del Consell, sinó que ha sigut una prova de la seua aposta per la «col·laboració institucional» però sempre des d’una decisió de govern pròpia, que en aquest cas està recolzada pels programes electorals.
Unanimitat per a suprimir la taxa de Bétera
El ple de la Diputació ha aprovat per unanimitat la supressió de taxes i la derogació de l’Ordenança fiscal reguladora per la prestació de servei d’Hospital Psiquiàtric de Bétera per a malalts mentals, tal com va anunciar el president Jorge Rodríguez i la diputada Mercedes Berenguer en una reunió als familiars dels residents.
Conforme ha exposat la diputada Rosa Pérez «la sanitat és un dret universal que ningú ha de pagar, igual que l’educació. Felicite els meus companys de govern per la supressió d’aquesta taxa que mai no hauria d’haver-se aprovat».
Actualment hi ha 37 malalts mentals al psiquiàtric de la Diputació que deixaran d’abonar aquesta taxa a partir de gener de 2016.
La portaveu del PP, María Carmen Contelles, ha dit que donada la bona situació econòmica de la Diputació veuen bé la supressió d’aquesta taxa i que se’n revisen altres més, al que Pérez Garijo i Toni Gaspar han puntualitzat que la de Bétera no és com la resta.
Hospitalització a domicili
El ple de la Diputació ha recolzat també per unanimitat una proposta del Grup Polític Partit Popular en el qual es demana a la Generalitat Valenciana «què seguisca mantenint les dues places de metge UHD (Unitats d’Hospitalitzacions a domicili) existents fins ara al Departament de Salut 14 Xàtiva-Ontinyent.
Igualment, el text arreplega «sol·licitar a la Conselleria de Sanitat que dote de totes les unitats siguen necessàries per al correcte funcionament de les diferents unitats sanitàries que així ho necessiten sense que això vaja en detriment de les existents en l’actualitat».