- El MuVIM celebra el dimecres 24 de maig a les 19 hores la taula redona ‘Falsificar art: entre el delicte i el delit estètic’
- Diferents experts abordaran els diferents aspectes de la falsificació d’obres d’art: des del punt de vista artístic al policial, passant pel pericial
23/05/2023
Dins de les activitats paral·leles que el MuVIM ha organitzat al voltant de l’exposició ‘Fals. L’art de l’engany o l’engany de l’art’, el dimecres 24 de maig —a les 19 hores— tindrà lloc en la sala d’actes del museu propietat de la Diputació de València una taula redona que, amb el títol ‘Falsificar art: entre el delicte i el delit estètic’, abordarà “les diferents facetes des de les quals es combat la falsificació d’obres d’art i el frau de la seua venda com a obres autèntiques”, explica la diputada del MuVIM, Gloria Tello.
El punt de vista artístic
Hi ha falsificació i falsificadors d’obres d’art perquè hi ha un mercat artístic, és a dir una demanda d’obres d’art particularment sensible a l’avarícia (comprar barat una cosa que sol ser cara) i que mostra preferència per algunes temàtiques més que per unes altres. En l’exposició de ‘Fals’, Carmen Gracia —que també participarà en el debat— ja va mostrar la preferència del comprador valencià per algunes temàtiques concretes: les obres antigues, les d’autors consagrats i les de temàtica valenciana. De fet, Carmen Gracia i Amador Griñó, cap d’exposicions del MuVIM, aportaran a la taula redona del dimecres el punt de vista essencialment artístic.
La perspectiva policial
Però cal no oblidar que la falsificació d’obres d’art és un delicte. Segons el cap de la Unitat de Patrimoni Artístic de la Policia de la Generalitat Valenciana, Antonio López, és el quart delicte que més diners mou, després del tràfic de drogues, el d’armes i la prostitució. La Unitat de Patrimoni Artístic és l’encarregada de perseguir a la Comunitat Valenciana la falsificació artística, i Antonio López serà present en la taula redona per a aportar la perspectiva policial en un assumpte tan polièdric com el de la falsificació.
La visió de l’especialista
Però com detectar que una obra d’art és falsa? Moltes vegades la falsificació és tan tosca i grollera que és relativament senzill saber que estem davant una impostura. Però hi ha casos en què el falsificador és tècnicament molt destre i és més difícil descobrir el frau. Per a parlar dels aspectes tècnics i pericials, en la taula redona estarà Gemma Contreras, directora de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i investigació (IVCR+i), que és el centre valencià de referència amb el qual la policia de la Generalitat col·labora estretament.
Entrada gratuïta
La taula redona tindrà lloc el dimecres 24 de maig a les 19 hores en la sala d’actes del MuVIM, i l’entrada és completament lliure i gratuïta, fins a completar l’aforament de la sala. L’endemà, dijous 25 de maig, es projectarà Art and Craft (Cullman-Grausman-Becker (2014), l’última pel·lícula documental del cicle ‘L’art de l’engany’ que es va iniciar el passat 27 d’abril. Un film que parla de Mark Landis, el falsificador filantrop que llegava les seues falsificacions als museus. També serà a les 19 hores i l’entrada és igualment gratuïta.