El Museu Valencià d’Etnologia mostra des de hui, en el Museu de la Festa d’Algemesí, un total de 50 fotografies de David Cantillo sobre el foc en les festes valencianes.
Durant l’estiu passat, el museu de la Diputació va oferir un recorregut per les diferents manifestacions festives de la Comunitat Valenciana i el paper que, des de l’ull del fotògraf, té el foc en el desenvolupament de les festes. L’exposició arreplegava un centenar de fotografies de diferents festes valencianes, des de les Falles, les Fogueres i la Magdalena, fins a festes de menor impacte social però de gran interès per la forma en la qual s’usa el foc en la celebració. Per a la mostra que hui arranca en aquesta localitat de la Ribera Alta, s’han seleccionat dues seccions de la mostra original, amb un total de 50 fotografies. L’obra presenta aproximacions en les quals es combina la bellesa que ofereixen les flames en l’entorn festiu i el component més cultural, on es mostra «com els valencians ‘juguem’ amb el foc, un dels quatre elements de la cultura occidental que entén que el foc purifica, exhortiza, simbolitza el canvi, calibra la valentia de l’home i ens acompanya sempre en les festes», segons han indicat des del Museu. Un fotògraf jove i reconegut
David Cantillo és un jove fotògraf valencià que ha desenvolupat la seua carrera en l’àmbit de la fotografia comercial i en nombrosos projectes de caràcter temàtic. La seua inquietud fotogràfica li ha acostat diferents temes com l’esport, la naturalesa, la poesia, el turisme i la festa, sobretot el foc i les falles, a més de les arts escèniques i musicals.
Cantillo ha obtingut diversos premis i guardons, com el de millor fotografia en el Montphoto, el Concurs Internacional de Fotografia de Naturalesa de Lloret de Mar, i finalista en Unicorn, el concurs de fotografia de Montilla (Còrdova).
Festes de purificació i valentia
Una de les festes que mostra aquesta exposició és la Santantonà del Forcall, on el foc simbolitza la purificació i la fertilitat. En ple incendi de la barraca, els forcallanos giren entorn d’ella tres vegades, segons la tradició, a la recerca de la purificació i la fertilitat a les portes de la primavera. Sant Antoni és portat lligat a la foguera i la seua lluita és palesa en la corda tibada entre el bé i el mal. És inevitable atendre a la domesticació del foc fins al punt d’usar-ho per a representar la mort mateixa. Una altra de les expressions capturades per l’objectiu de la càmera de David Cantillo és la Matxà de Vilanova d’Alcolea. En molts rituals festius és indispensable demostrar la valentia, pròpia o dels animals; així, els mascles esperonats pels genets creuen els carrers embolicats en flames mentre la gent els emula. De nou, aquestos dos focs metafòrics sorgeixen en la nit: la bèstia i l’home.
Mes informació sobre l’exposició i l’autor en la web del Museu Valencià d’Etnologia