El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, va participar ahir en la clausura del IX Congrés Ibèric de Gestió i Planificació de l’Aigua, al costat del secretari d’Estat de Medi Ambient de Portugal, Carlos Manuel Martins, i que va incloure dos dies de ponències en el Campus de Tarongers i una jornada de visita al Parc Natural de l’Albufera.
El diputat provincial va criticar la manera de funcionar fins fa poc des de les institucions: “Durant molts anys, s’ha prioritzat el tenir una Casa de la Cultura o un auditori, sense importar l’ús posterior, en lloc d’invertir a millorar els rendiments de la xarxa pública d’aigua, en sectorizar aquesta xarxa o a comptar amb instal·lacions de depuració adequades”. En aquest sentit, Josep Bort va traslladar als científics l’error de “obrir batalles per l’aigua pensant en quantitats i oblidant-nos d’usos i qualitats”. Com a responsable de l’Àrea de Medi Ambient, el diputat provincial va defensar “la necessitat de debatre i establir prioritats pel que fa al cicle integral de l’aigua per part dels professionals del sector, i que els gestors públics els escoltem i comptem amb ells per al disseny de polítiques públiques futures”. Així mateix, Josep Bort va assegurar que des de la Diputació “s’està treballant amb els municipis per a abordar millores, també amb la col·laboració dels ciutadans”. Entre les mesures que l’Àrea que dirigeix Bort va a desenvolupar, el diputat va destacar tres eixos: assessorament tècnic, finançament i creació d’economies d’escala.
En primer lloc, la Corporació ofereix suport tècnic i administratiu per a la gestió municipal del cicle hidràulic, amb serveis com la recerca de recursos, l’assessorament en la tramitació de licitacions de contractes i el control de qualitat de les aigües de consum públic. En segon lloc, l’Àrea de Medi Ambient està estudiant la possibilitat de crear una línia de finançament d’infraestructures hidràuliques associades al cicle hidràulic municipal, de manera que els municipis, segons el diputat Bort, “puguen construir-les sense endeutar-se, sense recórrer a contractes llarguísims i complint el principi de recuperació de costos, alguna cosa que actualment no es planteja en les subvencions que la Diputació”. Finalment, el diputat provincial també va avançar que des de la institució s’està estudiant “la forma de fomentar la creació de mancomunitats o consorcis per a aquests serveis”. En definitiva, Josep Bort va transmetre als professionals reunits en el Congrés Ibèric de Gestió i Planificació de l’Aigua que des del seu departament “defensem que l’aigua és un dret i ens correspon als dirigents públics vetlar pel benestar dels nostres ciutadans”. Les diferents exposicions entorn de l’aigua i la seua relació amb “la ciutat i la salut dels ecosistemes”, s’han organitzat en quatre àrees temàtiques: “Aigua, model de gestió i democràcia”, “Ciutat i territori rural: interdependències”, “L’aigua i els rius a l’entorn urbà” i “Ecosistemes i cicle urbà de l’aigua”. En cadascun d’aquests blocs, s’ha comptat amb la intervenció de professionals i experts a nivell nacional i internacional.