Moixent celebra durant els dies 17 i 18 de setembre en el poblat ibèric de la Bastida de les Alcusses les jornades “Viu un cap de setmana amb els ibers”, organitzat pel Museu de Prehistòria de València de la Diputació i l’Ajuntament de Moixent, amb la col·laboració d’associacions i empreses valencianes.
Durant aquest cap de setmana se celebraran les novenes Jornades de Portes Obertes en el Jaciment, en les quals es duran a terme activitats centrades en la història del famós Guerrer de Moixent, símbol de la ciutat del segle IV a. de C. En el jaciment es realitzarà la visita guiada al poblat amb personatges de l’època, a més de la Biblioteca Infantil del Museu de Prehistòria de tallers. També es donarà la possibilitat de degustar, per un preu simbòlic, formatges de la Granja Rinya i vins del Celler del Roure i de Clos de la Vall, així com d’adquirir productes locals. Els participants podran conèixer també en directe el treball que duen a terme els arqueòlegs. El temps benvolgut de la visita al jaciment és entre 60 i 90 minuts. En el Museu d’Arqueologia de Moixent es podrà, a més de conèixer la seua exposició, gaudir de tallers didàctics. A part de la visita, l’oferta es completa amb altres activitats, entre les quals destaca la celebració per primera vegada de la Ruta de la Tapa Ibera i Moixentina, en la qual es recorreran bars i restaurants de la localitat. Se celebrarà tant el dissabte com el diumenge d’11:30 a 16:00 i de 19:00 a 21:30. Moixent ofereix també itineraris culturals i senderistes pel municipi. El dissabte a les 8:30 dónes de la Plaça Major eixirà la ruta a peu al jaciment de la Bastida de les Alcusses, i el diumenge a les 9:00 es realitzarà la mateixa ruta amb bici, eixint des del Poliesportiu Municipal. D’altra banda, aquest cap de setmana s’ofereixen visites guiades, com la visita “La il·lustració a Moixent”, el dissabte i diumenge a les 17:00, amb eixida des de la Plaça Major. I la visita “Pare Moreno” el dissabte a les 17:00, que eixirà des del carrer Santes Relíquies. Les activitats tindran un nombre màxim de visitants per a poder dur-les a terme. Els vehicles particulars es poden aparcar en la base del promontori. L’ascens al jaciment, d’1,5 km, es fa en autobusos. L’última eixida des del pàrquing al matí és a les 12:45 hores i a les 17:45 hores a la vesprada. A Moixent es pot realitzar també visites als cellers o als paratges del Bosquet i el Pla de les Alcusses. Bastida de les Alcusses
La Bastida de les Alcusses va ser en el segle IV una ciutat emmurallada situada en l’actual municipi de Moixent (València), a la part alta d’un dels promontoris de la Serra Grossa, en el que hui és un paratge de gran valor mediambiental i paisatgístic, i al costat d’una de les zones vitivinícolas més joves i puixants de València que conformen els municipis de La Font de la Figuera, Fontanars dels Alforins i Moixent. El jaciment constitueix una fita en la història de l’arqueologia valenciana i del Museu de Prehistòria de València, ja que va ser un dels primers estudiats des de la seua fundació en 1927. Entre 1928 i 1931 l’excavació de part de la ciutat va donar lloc a troballes de gran impacte en l’època, que van permetre donar carta de naturalesa a la fins llavors poc coneguda cultura ibèrica. Destaquen, entre les extenses col·leccions ceràmiques i de ferro exposades en el Museu, la làmina de plom amb escriptura ibèrica que hui és interpretada com un document vinculat al comerç, i la figurilla de bronze del Guerrer de Moixent, que s’ha convertit en un dels icona de la societat valenciana. Des de 1990 existeix un projecte de recerca que ha permès continuar la recerca del poblat, així com consolidar i posar en valor amplis sectors excavats, com la muralla, les portes monumentals i algunes pomes de cases. Compte a més amb la reproducció d’una de les cases i amb un servei de guies que ho converteixen en un vertader parc arqueològic que permet, a través de la seua visita, conèixer trets essencials de la cultura ibèrica a València.