El Museu Valencià d’Etnologia organitza el cicle d’activitats Espanta la por, amb motiu del dia de Tots Sants, per a donar a conéixer els monstres tradicionals valencians. El programa del cicle inclou tallers, un concert, una vikimarató, un joc de cartes i una exposició sobre els monstres valencians i se celebrarà del 16 d’octubre al 6 de novembre.
Des del museu expliquen que a través d’aquest programa es presenta als més xicotets, molt influïts per l’imaginari nord-americà de la festa d’Halloween, l’existent tradició valenciana de monstres i personatges “desagradables” amb els quals s’atemoria als nostres avis i àvies en la seua infància. Són personatges com el Butoni, la Quarantamaula o l’Home del Sac, el Saginer, el Moro Mussa o l’Home dels Nassos. Visites a l’exposició temporal
El programa d’activitats es compon d’una exposició temporal que vol acostar a tota la família l’imaginari valencià que parla de la por. Els protagonistes seran els monstres valencians, concretament el Butoni, l’Home del sac, l’Home dels Nassos, el Banyeta i una fada bona que eixiran del llibre La Maria no te por (Andana editorial) per a poder conèixer-los una mica més.
El Museu ha preparat visites guiades a l’exposició per a donar a conéixer les criatures i explicar perquè feien por, després de la qual es durà a terme un taller per a jugar amb els monstres.
Els tallers per al públic escolar són de dimarts a divendres del 18 al 28 d’octubre, en la sala de tallers del museu. Les famílies podran gaudir d’aquestes visites els diumenges 16, 23 i 30 d’octubre i el 6 de novembre. En aquestes visites guiades es parlarà als xiquets de la por i de com véncer-la, a través d’una xiqueta de nom Marta que té un amic molt especial que es diu Tarasca, un monstre que espantava tots fins que va trobar Marta. Les espantacriatures valencianes ja no estan només en la memòria oral dels més majors, sinó que estan arreplegades en fàules i treballs de recerca. En aquesta exposició, els visitants podran trobar lectures relacionades amb el tema. Concert de Dani Miquel
El dissabte 29 d’octubre a les 17:30, el cantant Dani Miquel oferirà un concert en els patis del museu amb entrada gratuïta, que es podrà arreplegar des del dimarts 25 d’octubre de 10:00 a 20:00 en l’hall del Centre la Beneficència. De la mà de Dani Miquel, dels Ma Me Mi Mo Músics i d’una xiqueta, que es diu Maria i que no té por, els xiquets podran conèixer els espantacriatures, en un concert amb les seues cançons de por a més del repertori de Musiqueries.
Les espantacriatures que acompanyaran a Dani Miquel han sigut dissenyades per Disparatario (Algemesí) Viquimarató
El programa d’activitats continua amb la celebració d’una viquimarató sobre els monstres valencians. Es tracta d’un esdeveniment on diferents persones s’ajunten per a editar en la Viquipèdia i així millorar o crear articles sobre un tema determinat. En aquest cas, l’objectiu és crear els articles d’aquells monstres que encara no apareguen en l’enciclopèdia lliure i millorar i ampliar els que ja hi ha. Aquest esdeveniment, dirigit a un públic adult, compta amb la col·laboració d’Amical Wikimedia i se celebrarà el dissabte 5 de novembre de 10:00 a 14:00 en la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia. Joc de cartes
Finalment, el diumenge 6 de novembre de 10:00 a 14:00 es durà a terme el torneig–exhibició de la Fallera Calavera, un joc de cartes valencià creat per Enric Aguilar i il·lustrat per Esther Méndez. Es basa en la història d’una fallera que ha mort en una mascletà i que desperta convertida en zombi i molt enfadada, i l’única manera de calmar la seua ira és preparant-li una bona paella valenciana. La baralla la formen cartes de tresor, de batalla i especials per a poder aconseguir els ingredients de la paella que ha de salvar la fallera. Els protagonistes de les cartes són personatges, objectes i situacions de la cultura tradicional valenciana, entre ells alguns monstres valencians com el Butoni, la Quarantamaula, l’Home del sac o el Moro Mussa. Aquesta activitat està dirigida a un públic adult i s’organitza en col·laboració amb Homoludicus València.