El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha visitat el Jardí Etnobotànic de Aras de los Olmos i els singulars horts tapiats del municipi, dues infraestructures per a les quals aquesta localitat de la Serrania compta amb la col·laboració de la Diputació de València, amb l’alcalde Rafael Giménez, i altres membres de la corporació local.
«Aras de los Olmos és un clar exemple de com amb convicció i treball es poden desenvolupar vertaders projectes transformadors respectant el medi ambient i aprofitant els recursos locals», ha assegurat Bort, qui a més ha valorat el treball d’aquest municipi per ser «un referent per a molts pobles xicotets que gestionen serveis bàsics de qualitat, generen oportunitats econòmiques lligades al seu territori i involucren a la seua població en el procés». L’actual Jardí Etnobotànic de Aras de los Olmos es va alçar en 2014 arran de la transformació de l’antic cementeri de la localitat, en desús des de l’any 1955, en dues fases que van comptar amb sengles subvencions de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València i de la Generalitat Valenciana. A més, el projecte va tenir el suport dels veïns del municipi i la participació de la direcció tècnica del Jardí Botànic de la Universitat de València. El manteniment i la posada en valor del Jardí Etnobotànic ho realitzen un grup de voluntaris amants de la botànica. El jardí està enclavat en una zona amb vista a la serra de Javalambre, envoltat del mur de pedra original, emblanquinat, i els antics xiprers que aporten el record del que va ser. Aquest espai ofereix una col·lecció de plantes autòctones, d’ús medicinal, culinari, ornamental i tradicional.
Durant la visita, Josep Bort ha destacat el projecte per «l’actitud transformadora del poble» i ha valorat la iniciativa com «molt inspiradora perquè mostra com la gent s’ha bolcat en aquest espai per a conservar-lo, reinterpretar-lo i convertir-lo en una peça clau de trobada intergeneracional».
La finalitat de l’Etnobotànic de Aras de los Olmos és ser un espai didàctic i d’entreteniment perquè les persones puguen conéixer la flora autòctona del nostre territori i els seus usos.
Recuperar els horts tapiats
D’altra banda, des del municipi s’ha traslladat al diputat de Medi Ambient la seua intenció de sol·licitar una ajuda a la Diputació per a realitzar actuacions de recuperació dels elements que conformen l’antiga xarxa de reg d’època islàmica, que encara es conserven però amb evidents mostres de deterioració. Entre aquests elements destaquen, pel seu valor etnològic i patrimonial, el sistema de sèquies, basses i canalitzacions encarregades del transport d’aigua destinada al reg de la xicoteta horta tradicional, coneguda com els Horts Tapiats.
Josep Bort ha recorregut l’espai, molt proper al casc urbà del municipi, i ha transmès als responsables municipals el seu compromís per a «seguir col·laborant amb l’objectiu de conservar el nostre patrimoni des del respecte al medi ambient, alguna cosa que Aras de los Olmos ha demostrat amb aquests projectes».