La vicepresidenta de la Diputació de València Maria Josep Amigó ha mantingut una reunió amb la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, per a elaborar un full de ruta que servisca perquè la consolidació de la futura agència tributària valenciana, l’actual Institut Valencià d’Administració Tributària (IVAT), camine cap a la integració dels serveis de gestió tributària amb les diputacions valencianes.
Segons ha manifestat Maria Josep Amigó, «es tracta d’un camí que comencem ara i que redundarà en més eficàcia de la gestió dels tributs valencians i la millora de la lluita contra el frau. No té sentit que les administracions autonòmica, provincial i local no actuen coordinades». En aquest sentit, la vicepresidenta ha advocat perquè «l’agència tributària pròpia coordine i lidere la reestructuració de les oficines de recaptació valencianes» —ha dit.
L’IVAT té previst convertir-se a mig termini en un ens de dret públic amb personal propi i independent de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic a imatge de l’agència tributària estatal, que té aquesta personalitat jurídica des del 1991. L’objectiu és millorar la gestió dels tributs propis i cedits i augmentar la persecució del frau en la recaptació de sectors com el joc o els impostos mediambientals, de titularitat autonòmica.
La secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, ha recordat que «disposar d’una agència tributària valenciana constitueix un dels mandats incorporats al programa de govern subscrit en el Pacte del Botànic com a base de la governabilitat» —ha dit.
Coŀlaboració amb la Diputació
Actualment els ajuntaments no tenen capacitat per a executar recaptacions fora del seu terme municipal, de manera que una multa de trànsit imposada per la policia local d’un municipi no pot executar-se per embargament si l’infractor no té un compte bancari en el mateix terme municipal, ni els impostos impagats de gestió municipal. En aquest sentit, Clara Ferrando ha explicat que, «si un veí d’una localitat no paga l’IBI, l’IAE, l’impost de circulació o una llicència d’obres, l’ajuntament no pot executar el cobrament. Ara ha de fer-ho l’agència estatal amb la repercussió que això representa per a les arques municipals. El mateix ocorre amb la recaptació executiva que l’agència estatal presta a la Generalitat, per la qual ens cobra uns 3,5 milions cada any, que podríem invertir en una estructura pròpia de recaptació» —ha dit.
L’IVAT té previst a mig termini establir convenis amb les diputacions i els municipis que ho desitgen per a millorar la coordinació dels serveis. El primer conveni amb municipis se firmarà amb l’Ajuntament de València per a millorar la recaptació executiva de multes i es farà extensible a la resta d’ajuntaments de la comunitat autònoma que ho soŀliciten. Amb la Diputació de València es treballa en un model de coordinació que es puga també fer extensible a les diputacions d’Alacant i Castelló.
Maria Josep Amigó ha explicat que «la coordinació de l’IVAT i els serveis tributaris de la Diputació de València permetrà acostar els serveis als ciutadans i l’administració electrònica als contribuents, gestionar més eficaçment els expedients i racionalitzar les estructures per a aprofitar sinergies».
Actualment, treballen en l’IVAT 266 persones, entre personal auxiliar i administratiu, inspectors i agents tributaris. L’IVAT té tres seus en els edificis PROP de Castelló de la Plana, València i Alacant. El seu treball es complementa amb les 62 oficines liquidadores repartides arreu del territori valencià, que gestionen el 70% de les operacions de caixa.
Per la seua banda, el Servei de Gestió Tributària de la Diputació de València (SGT) té 147 treballadors, dels quals 66 estan en els serveis centrals de València i 81 en les oficines territorials distribuïdes per la província. El SGT té vuit oficines pròpies a València, Sagunt, Gandia, Xàtiva, Llíria, Utiel, Ayora i Chiva, i cinc compartides amb els ajuntaments de Moncada, Gandia, Albaida, Bétera i Vilamarxant.
La Diputacióha acordat amb els sindicats UGT, CCOO i CSIF la reestructuració del personal de la SGT per a incorporar dotze nous oficials, que facilitaran el camí cap a una agència tributària valenciana única. La intenció de l’IVAT és ampliar també el seu personal per a adquirir una estructura similar a la d’altres agències tributàries autonòmiques.
La secretària autonòmica d’Hisenda ha dit que «Galícia, amb una població de 2,7 milions habitants, té una agència tributària on treballen 305 persones, mentres que, a la Comunitat Valenciana, amb 5 milions d’habitants, tenim 266 treballadors. La inversió en personal inspector redunda directament en un increment dels ingressos perquè el frau es redueix». Per això, Clara Ferrando ha insistit en que «volem un cos d’inspectors professionals, amb plaça d’oposició, per assegurar un servei de qualitat. A més, estem treballant per a implementar l’administració digital. Estar al corrent de les obligacions tributàries ha de ser cada dia més fàcil per al ciutadà, per això cada vegada són més els tràmits que es poden fer per internet».