La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, s’ha mostrat partidària de «reforçar la col·laboració entre administracions i promoure l’autonomia dels Ajuntaments». Alhora que ha posat com a model «les línies estratègiques i d’ajuda als consistoris que estem seguint des de la corporació provincial». Així s’ha manifestat durant la seua intervenció en la jornada El poder de lo próximo, un col·loqui organitzat per la càtedra ACAL Ciutat Sostenible de la Universitat Politècnica de València que ha reunit a diferents representants polítics i que abordat les virtuts del municipalisme.
Maria Josep Amigó ha reivindicat en aquest fòrum «la necessitat d’afavorir una major autonomia per part de l’administració local». La vicepresidenta, d’acord amb la línia de treball marcada per l’actual equip de govern de la Diputació, ha advocat per «posar els recursos econòmics en mans dels Consistoris, perquè aquests puguen decidir quins projectes implementen i en quines partides inverteixen els seus recursos, afavorint l’autonomia financera dels Ajuntament», ha subratllat. En aquest sentit, ha posat com a exemples els diferents plans provincials habilitats per la corporació i el Fons de Cooperació Municipal, que juntament amb la Generalitat, «permet escometre inversions de forma incondicionada».
En aquesta mateixa línia, Maria Josep Amigó ha assenyalat que des de les administracions «treballem per fomentar la inversió i reduir la despesa corrent dels consistoris, dos objectius que ens permeten avançar cap a l’autonomia municipal en compliment dels principis recollits al Pacte del Botànic», ha indicat.
Així mateix, la vicepresidenta s’ha congratulat «dels beneficis de treballar de forma coordinada i col·laborativa amb la resta d’administracions. Des del primer moment tenim com a prioritat situar en el centre de les nostres polítiques a les persones i que les nostres accions tinguen com a premissa millorar la vida de les valencianes i els valencians». I per tal d’aconseguir aquest propòsit, s’ha mostrat partidària de «començar a promoure que les Mancomunitats incrementen el volum de serveis que presten a la ciutadania», ha afegit.
Maria Josep Amigó ha participat en aquest col·loqui juntament amb el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rubén Alfaro. Prèviament, el professor Joan Subirats ha presentat el seu darrer treball, El poder de lo próximo, las virtudes del municipalismo, on defensa que les ciutats representen una peça clau per assegurar el benestar d’individus i grups i generar respostes als problemes als quals s’enfronta la societat. Així mateix, ha incidit en que qualsevol estratègia de canvi cap a la sostenibilitat serà més difícil de portar a terme si es basa només en recursos de caràcter tècnic o regulatiu i no busca les complicitats socials. «Sense la gent no es podrà avançar», ha insistit Subirats.
Ciutats sostenibles
La càtedra d’empresa ACAL Ciutat Sostenible de la UPV, té com a propòsit analitzar els problemes de les ciutats i la investigació de solucions compromeses amb la sostenibilitat.
Des dels seus inicis s’han desenvolupat tota una sèrie d’estudis, jornades i treballs que analitzen diferents serveis públics, recollint una col·lecció de dades, experiències i metodologies útils a l’hora d’enfrontar-se a la planificació i la gestió urbana. Unes actuacions i serveis que, en última instància, han d’arribar necessàriament a les persones que conformen i viuen a les ciutats.