El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha mantingut una reunió de treball amb el vicepresident del Consorci per a la Gestió de Residus V-5-COR, Vicent Muñoz, per tal de conèixer i estudiar la viabilitat d’implantar un projecte pioner a la Comunitat Valenciana de compostatge comunitari als municipis de les comarques de la Vall d’Aiora-Cofrents.
A aquest respecte, Josep Bort ha explicat que aquest projecte “suposa una ferma aposta per un nou model diferencial i sostenible de gestió dels biorresidus, en una nova mostra de com el COR està treballant per millorar la seua gestió i avançar de forma estratègica cap a un model més sostenible capaç de llegir les oportunitats i adaptar-se a les necessitats d’un territori molt heterogeni quant a les distribucions espacials i temporals dels habitants i, per tant, de la generació de residus”, ha apuntat el responsable de l’Àrea de Medi Ambient. Bort també s’ha compromès a signar un conveni amb el COR per tal d’introduir mesures de modernització i millora de la gestió.
Per la seua part, Vicent Muñoz ha explicat que la trobada “ha servit per conèixer noves idees de la Diputació per poder millorar el projecte”, alhora que ha avançat “el compromís de la corporació provincial a estudiar, valorar i atendre aquelles propostes que presentem des del COR”, ha explicat.
El projecte pretén instal·lar als municipis interessats una illa de compostatge comunitari, adequant illes de fins 200 habitants. En total 15 localitats procediran a la instal·lació d’aquestes illes, el que suposarà una inversió d’uns 20.000 euros per illa i una maquinària comunitària valorada en 150.000 euros, la qual serà adquirida abans del proper mes de desembre.
Aquest pla, pioner a la Comunitat Valenciana, s’ajusta a la futura Ordre de la Generalitat que regularà el compostatge comunitari. Aquest document reclama el compliment d’una sèrie de requisits, com ara una capacitat màxima inferior a 10 metres cúbics; que els biorresidus procedisquen de domicilis i jardins d’usuaris; o que el compost resultant siga emprat exclusivament pels usuaris, així com per part de l’Ajuntament.
A aquestes instal·lacions únicament es compostaran paper, cartró, residus biodegradables de cuina i restaurants, a més de residus biodegradables de parcs i jardins. Sempre complint diversos paràmetres com, per exemple, un límit màxim de microorganismes.
Pioners en el projecte i visió estratègica
El Consorci per a la Gestió de Residus V5-COR és pioner en la implantació d’aquest projecte que buscarà la potenciació de la recollida i el tractament dels biorresidus, amb la intenció de complir les disposicions europees, les quals estableixen que abans de l’any 2020 la quantitat de residus domèstics i comercials de totes les fraccions hauran d’assolir, com a mínim, el 50% en pes.
Aquesta aposta per l’augment de la recollida i tractament dels biorresidus es veurà reflectida en bonificacions a la taxa del 2018. Tot i que encara s’està estudiant la fórmula, la intenció és que les persones –o unitats fiscals– amb major compromís amb el reciclatge vegen reduïda la seua quantitat a abonar.
“Hem d’apostar fermament per aquest projecte de biorresidus, que atén les reclamacions de la gent, i afavorirà una millor gestió de residus acompanyada de bonificacions. La finalitat última del COR ha de ser anar reduint tones de residus per així poder reduir costos i, per tant, el preu de la taxa que cada any s’ha de pagar”, ha destacat Vicent Muñoz.
En següents fases, s’abordarà el tractament de biorresidus per a grans productors i municipis de major escala, tot durant l’exercici 2018-2019.
Implantació i equipament
La implantació de l’illa haurà de respondre a una integració adequada en l’entorn, pel la qual cosa es disposarà d’una barrera vegetal, a més de ser sostenible. És per això, comptarà amb un dipòsit per recollir l’aigua pluvial, que serà emmagatzemada i emprada per regar la pila.
Respecte a l’equipament necessari, destaca una voltejadora per a compostatge autopropulsat, una trituradora, un tamisador de compost i una furgoneta, elements que seran adquirits de manera mancomunada pel Consorci de Residus. Per a tal finalitat, el COR emprarà abans de que acabe aquest any els 150.000 euros aportats per la Direcció General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental.