L’àrea de Cultura de la Diputació de València proposa una alternativa d’oci i cultura per als propers dies orientada a tots els públics, grans i menuts, a través de les exposicions itinerants produïdes pel Museu de Prehistòria de València i el Museu Valencià d’Etnologia, les quals es poden visitar en diferents punts de la demarcació de València.
Així, a l’Ecomuseo de Bicorp es pot gaudir de Les dones en la Prehistòria. Una exposició produïda pel Museu de Prehistòria de València, que posa en valor el paper de les dones en les societats prehistòriques. Emmarcada entre les primeres societats caçadores-recol·lectores-pescadores i l’Edat del Bronze, la mostra apropa el visitant a determinats aspectes de la vida diària: els espais domèstics, la importància de la dona per tal de garantir la supervivència del grup, l’atenció, el manteniment i la transmissió de coneixements i valors; així com les figures femenines del Paleolític i del Neolític i l’art rupestre llevantí.
En altre punt de la geografia valenciana, al Centre Cívic del Port de Sagunt, es pot gaudir de l’exposició Prehistòria i Còmic, la qual facilita una mirada sobre el món del còmic des de la mateixa prehistòria. Recorre a les grans icones universals, presents en el nostre imaginari, a més de recollir més d’un centenar d’exemplars de còmics, que abasten des de principis del segle XX i fins a l’actualitat.
El recorregut comença amb una reflexió científica sobre la representació gràfica prehistòrica. En un segon àmbit es mostren els diferents personatges que apareixen en les vinyetes, des de la visió infantil i caricaturesca fins a la més realista, passant pels herois selvàtics i els primitius monstruosos. El tercer àmbit s’estructura en cinc blocs corresponents als conceptes clau que el nostre imaginari col·lectiu identifica amb la prehistòria: les eines, el foc, el món de les feres, l’art paleolític i el megalitisme.
Esports, festes i rituals
El Museu Valencià d’Etnologia té repartides diverses exposicions per la geografia valenciana. Aquest és el cas de la mostra Faixa Roja, Faixa Blava. La pilota valenciana. Una retrospectiva sobre l’esport autòcton dels valencians i les valencianes, que es pot visitar a la ciutat de Castelló fins el proper 19 de març.
A través d’aquesta proposta expositiva els visitants poden conèixer el procés de fabricació dels elements bàsics del joc: les conegudes pilotes de “vaqueta”, didals o guants, entre d’altres. A més de poder observar entrades de partides històriques, cartells, panells, diorames de carrers i jocs infogràfics d’explicació del joc.
D’altra banda, l’exposició Rituals de festa i foc s’exhibeix en la localitat de Museros. Es tracta de fotografies, obra de David Cantillo, dedicades als rituals del foc i a les festes. Una proposta molt vinculada a la cremà de les falles, les fogueres i d’altres celebracions on el foc adquireix un significat purificador.
Finalment, la mostra Cròniques de la Gran Guerra romandrà a Algemesí fins el proper 3 de maig, mostrant imatges de la col·lecció bèl·lica de la Casa de la Imatge a Logronyo, dedicades a la I Guerra Mundial. Aquest arxiu d’instantànies narra el periple d’un oficial pel front, deixant constància dels paisatges de la guerra, dels dirigents i els dirigits. Els documents varen estar trobats en Tànger, l’any 1999, per la Casa de la Imatge. Des d’aleshores s’ha treballat en la seua catalogació i restauració.