Més de 60 experts europeus i americans en numismàtica s’han trobat a les jornades The 7th joint Meeting of Nomisma.org and ECFN 2018 que ha acollit el Museu de Prehistòria de València els dies 3, 4 i 5 de maig. Aquest congrés, que s’ha celebrat al Centre Cultural La Beneficència de la Diputació de València, ha acollit diversos debats entre especialistes de catorze països diferents al voltant del futur d’aquesta àrea i sobre l’impuls a curt termini dels catàlegs de numismàtica en línia.
El Museu de Prehistòria de València, junt amb la Universitat de València i Render –soci encarregat del desenvolupament tecnològic– ha demostrat que es troba a l’avantguarda d’aquestes iniciatives a Espanya, però també a nivell internacional, gràcies al seu treball en el desenvolupant del gestor de continguts numismàtics que actualment és la referència a nivell mundial.
Després d’aquestes tres intenses jornades de treball, s’ha demostrat que la publicació de les tradicionals obres impreses de numismàtica és una via de treball pràcticament esgotada. El futur aposta amb claredat per continguts oberts i els catàlegs web, desenvolupats des d’entorns de treball col·laboratius que amb freqüència són de caràcter transnacional.
Els investigadors de diferents països han demostrat el seu interès a conèixer i col·laborar en el desenvolupament i creixement futur d’aquest sistema de gestió concebut des de València per l’equip del Museu de Prehistòria, la UV i Render, que al seu torn formen part del projecte ARCH (Ancient Coinage as Related Cultural Heritage) en col·laboració amb la Universitat d’Oxford i la Biblioteca Nacional de França.
En la clausura de les jornades es va anunciar que la seu per a la reunió del pròxim any serà la ciutat siciliana de Messina. El dinamisme i potencial de la numismàtica com a part de les humanitats digitals tornarà a congregar al Museu de Prehistòria de València com a referent en aquesta matèria.