El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, inaugurarà demà dimecres, 9 de maig, una de les de 12 jornades comarcals contra el canvi climàtic i per l’energia sostenible i que aprofundiran en temes de Mobilitat Elèctrica, Autoconsum, Transició i Pobresa Energètica. Aquesta parada, tindrà lloc a la Casa de la Cultura de la localitat de Xàtiva, a la comarca de La Costera.

Per a Josep Bort, estes jornades tenen com a objectiu “traslladar el coneixement de professionals a les comarques i que s’hi actue localment. Tot i que el canvi climàtic és una problemàtica global els municipis són els que poden emprendre accions, per això hem de dotar d’informació i eines als municipis, uns deures que ens demanen des d’Europa i que ara ens toca exigir-los als nostres municipis”.

Segons les últimes dades registrades per la DGT, l’any 2015, el parc automobilístic d’esta comarca va arribar als 33.492 vehicles, els quals varen generar 40.190.400 Tones de CO2. Si estos vehicles foren substituïts per turismes elèctrics, es podrien estalviar 24.114.240 tones de CO2.

Justament, amb motiu de les jornades a Xàtiva, s’hi mostraran vehicles elèctrics dels que ja disposa la Diputació de València.

La resta de jornades tindran lloc a Utiel, Ayora, Xàtiva, Xiva, Massamagrell, Sagunt, Pobla de Vallbona, Torrent, Paiporta, Sueca, Gandia i Ontinyent i finalitzaran el proper 18 de juliol.

Per la seua banda, la vicepresidenta de la Diputació de València, afirma que aquestes jornades dirigides a càrrecs electes, a tècnics municipals i a públic en general, es realitzen “amb la finalitat de recolzar l’esforç de les autoritats locals en l’aplicació de polítiques d’energia sostenible ja que els pobles i ciutats són directament o indirecta responsables de més del 50% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle associades a l’ús d’energia en les activitats humanes”. Per això, afegeix la vicepresidenta, “és fonamental que en prenguen consciència i passen seriosament a l’acció per a reduir-les”.

Maria Josep Amigó apunta que “a fi de canviar aquesta realitat, des de la Diputació només arribar el 2015 vam assumir la responsabilitat de ser coordinadors territorials del Pacte d’Alcaldies a la demarcació de València i des d’aleshores ens ho hem pres molt seriosament i no hem parat de fomentar l’adhesió dels municipis de la província al Pacte”. I ha detallat, “hem passat de 22 municipis adherits en 2015, a 220 en l’actualitat, i encara volem arribar als 266 de la província”.