La segona convocatòria d’ajudes per a la gestió forestal sostenible i la prevenció d’incendis comptarà enguany amb un pressupost de 2 milions d’euros, un 25% més que al 2017. Aquest programa de subvencions que desenvolupa l’àrea de Medi Ambient de la Diputació té com objectiu afavorir la inversió municipal en la conservació i millora del patrimoni boscós de les comarques valencianes.
La nova línia d’inversions, destinades a tots els municipis amb massa forestal de les comarques valencianes, ha estat presentada per la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, i el diputat de Medi Ambient, Josep Bort. La vicepresidenta ha subratllat que “durant molts anys, les nostres muntanyes han patit un abandonament molt gran en quant a les polítiques de prevenció d’incendis”, i ha destacat “el compromís amb la conservació i l’aprofitament del medi ambient que tenim a la Diputació des de la nova corporació del 2015, perquè pensem que paga la pena i hem treballat de valent per canviar aquesta situació”.
“La Diputació té encomanada la prestació dels serveis de prevenció i extinció d’incendis en els municipis de menys de 20.000 habitants que no ho facen. Per això, durant aquesta legislatura hem començat a desenvolupar polítiques de gestió forestal sostenible i de prevenció estratègica d’incendis forestals amb mesures concretes. I, encara que semble mentida, aquest tipus d’actuacions no s’havien fet mai a la Diputació”, ha remarcat la vicepresidenta.
Maria Josep Amigó ha assenyalat també algunes de les mesures adoptades en aquests anys com la planificació de treballs de prevenció de les brigades i l’establiment de mecanismes de control i avaluació; el trasllat de la Direcció Operativa de les brigades forestals al Consorci Provincial de Bombers de València; la coordinació dels treballs de prevenció entre les brigades de la Diputació i les brigades d’emergències; així com la creació de la Unitat Tècnica Forestal i la constitució de la Comissió de Treball de Municipis Forestals dintre de la Xarxa de Municipis Valencians Cap a la Sostenibilitat.
El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha explicat que “necessitàvem fer una aposta ferma pel desenvolupament de polítiques forestals valentes, i no podem deixar-ho tot en mans de les administracions supramunicipals, perquè les administracions, quan més properes estan, són més capaces d’actuar i de conèixer el seu territori, i per això destinem les ajudes directament als municipis”.
A més, el diputat Bort també ha insistit en la idea que s’ha de canviar la manera de mirar la natura, i ha afirmat que “la natura no és un museu, les nostres muntanyes i els nostres boscos no són un museu. Són ecosistemes vius, i hem de veure’ls també com una possibilitat de constituir un recurs econòmic. D’igual manera que eixe recurs serveix per enriquir el nostre patrimoni, serveix també per a treballar en garantir les oportunitats de les persones que viuen als nostres pobles d’interior”.
Ajudes per fer els boscos sostenibles i prevenir incendis
La nova convocatòria per a la concessió de subvencions a la gestió forestal sostenible presenta dues línies d’ajudes independents i compatibles, cadascuna de les quals està dotada d’un pressupost d’1 milió d’euros i subdividida en dos apartats diferenciats per a treballs i inversions.
Per una banda, es convocaran ajudes per a la realització de treballs i inversions encaminades a la conservació, millora i aprofitament forestal. Es tracta de subvencions adreçades a municipis forestals amb un cens inferior als 20.000 habitants i amb més de 25 hectàrees de superfície forestal de titularitat municipal. La previsió és que se’n puguen beneficiar un total de 78 localitats, les quals rebran una quantitat fixa de 5.000 euros i altra variable en funció de criteris objectius, com ara la població, la planificació forestal, les actuacions previstes en espais protegits o la superfície forestal de titularitat pública acreditada.
El crèdit màxim previst per al subapartat de ‘treballs’ de conservació, millora i aprofitament forestal és de 600.000 euros. En quant a les inversions, el màxim previst és de 400.000 euros. Entre les actuacions que es contemplen en aquesta línia d’ajudes es troba l’adequació d’elements de la xarxa viària forestal –sendes, camins i pistes forestals–; la retirada i eliminació d’espècies invasores; la recollida de residus; el manteniment de poblacions forestals; la creació de punts de reserva d’aigua per abeuradors i usos complementaris a la gestió forestal sostenible; o les inversions en àrees recreatives, hàbitats d’interès, sendes i miradors, entre d’altres intervencions.
D’altra banda, en quant a les actuacions i inversions de prevenció d’incendis forestals subvencionables, aquesta línia està destinada a les iniciatives dels municipis valencians que disposen d’un Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals. En aquest cas, la previsió és que les ajudes puguen sufragar actuacions en un total de 32 municipis de la demarcació de València, 3 més que a l’any anterior. Aquestes localitats percebran una assignació fixa de 25.000 euros per localitat, mentre que la resta de disponibilitat pressupostària s’assignarà en funció de la població i la superfície forestal de titularitat pública acreditada.
El crèdit màxim previst per al subapartat de ‘treballs’ de prevenció d’incendis forestals és de 600.000 euros, i el de les inversions, de 400.000. Entre les actuacions que contempla aquesta línia d’ajudes es troba el manteniment d’infraestructures de prevenció d’incendis forestals, punts de reserva d’aigua per a l’extinció forestal i línies de defensa contra incendis –àrees de tallafocs, faixes auxiliars o interfície urbana-forestal–; habilitar vies forestals; o l’adquisició d’eines, maquinària i complements forestals per a la realització de tasques de prevenció d’incendis.