‘Les Arts Volant’, projecte impulsat per l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, visitarà en la seua segona edició 14 municipis de la província i sis barris de la ciutat de València. Ho farà amb l’òpera en valencià Bastià i Bastiana, de Wolfgang Amadeus Mozart, segons han anunciat els seus responsables als mitjans de comunicació aquest matí.

La roda de premsa de presentació d’aquesta segona edició de ‘Les Arts Volant’ ha comptat amb la participació del secretari autonòmic de Cultura i Esports, Albert Girona; la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó; la presidenta del Patronat de Les Arts, Susana Lloret; el diputat de Cultura, Xavier Rius; i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, Glòria Tello.

‘Les Arts Volant’ va iniciar la seua marxa fa poc més d’un any, fruït d’un acord entre el Palau de les Arts, depenent de la Conselleria d’Educació, Innovació, Cultura i Esports, amb l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, que va permetre construir un escenari d’òpera portàtil, capaç de plegar-se sobre ell mateix i traslladar-se en un camió, que fa la funció de transport i suport escènic.

La proposta, pionera a l’Estat, adapta la primera òpera de Mozart, Bastià i Bastiana, que interpreten en valencià els cantants del Centre Plácido Domingo, acompanyats al piano per Aïda Bousselma i Husan Park. El muntatge, realitzat per l’equip de professionals de Les Arts, és una producció de Davide Livermore, amb vestuari de José María Adame i il·luminació d’Antonio Castro.

La Diputació de València ha preparat un conveni de col·laboració amb Les Arts que es renova per segon any amb un import de 250.000 euros. Gràcies a aquest conveni els ciutadans de la província de València podran gaudir de la gira de ‘Les Arts Volant 2018’, però també s’acorden cessions d’espais per a activitats pròpies de la Diputació o compartides entre ambdues institucions, com el concert de piano de Fatima Dsuzova i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana del passat mes de febrer.

A més, a finals d’any es tornarà a oferir l’oportunitat a grups de veïns de diversos municipis de la província de València, d’assistir a una selecció d’assajos generals de diferents produccions operístiques.

Col·laboració i sintonia institucional

La sintonia entre les diverses administracions públiques, especialment en l’àmbit cultural, es fa evident en un projecte tan col·laboratiu com ‘Les Arts Volant’, on Generalitat, Diputació i Ajuntament han treballat conjuntament.

Així ho ha destacat Albert Girona, per a qui la continuïtat d’aquest projecte és el “millor exemple d’un compromís comú: fer cultura i fer a la gent partícip d’ella, una línia de treball fonamental en la nova etapa que la Generalitat ha posat en marxa en Les Arts”.

En aquest sentit, la presidenta del Patronat de Les Arts, Susana Lloret, ha recalcat la importància del projecte, doncs “dins d’aquesta aposta per a apropar l’òpera a tots, independentment de la seua edat, origen o formació, ‘Les Arts Volant’ trenca una important barrera, la distància, i que estiguem ací presentant una segona temporada vol dir que s’està treballant en el bon camí”.

Per la seua banda, la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó ha apreciat el “dinamisme d’aquest projecte. La iniciativa d’adaptar una òpera a format portàtil i apropar-la a tots els racons ens permet contribuir a descentralitzar i afermar els llaços de la cultura amb el territori. Objectius bàsics de la institució que ‘Les Arts Volant’ acompleixen perfectament”.

A més, ha insistit Amigó, “la col·laboració entre Les Arts i la Diputació no s’havia produït fins la present legislatura. Era, sens dubte, una anomalia que s’havia de esmenar de maner urgent”. Per a les institucions públiques, continuava Amigó, “no té cap sentit promoure un art tan complex com l’òpera i fer-lo exclusiu o elitista. Si aconseguim que l’òpera siga accessible, desplaçant-la a les nostres localitats, sens dubte estarem sembrant una llavor de futur per a aquest art tan excepcional”.

El diputat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, després d’anunciar que la gira de 2017 va permetre a unes 8.000 persones assistir a les diverses representacions, ha afirmat, des d’un punt de vista més emotiu i personal, que “per a molts dels assistents aquest ha sigut els seu baptisme operístic, i sense eixir del seu municipi. Confie molt en que el projecte de ‘Les Arts Volant’ va a enfortir el treball que realitza una institució com Les Arts, però també va a aconseguir nous i entusiastes adeptes”.

Pel que fa a les primeres reunions de les quals sorgí el projecte, Rius reconeixia que “vam fer una aposta arriscada per un producte poc convencional i mai posat en pràctica. Ara, un any després, i després d’haver assistit a diverses representacions, crec que aquesta obra “sobre rodes” que s’apropa a tots els racons de la nostra geografia va ser un gran encert”.

Rius ha insistit en la qualitat de l’obra i de l’equip de cantants que la desenvolupen. I ho ha volgut fer recordant algunes actuacions passades com “la de Castielfabib, un poble tan xicotet, on puc assegurar que hi havia més públic vingut de fora que veïns empadronats; o la inauguració de la gira en Càrcer, baix una persistent pluja, amb una emocionant actuació tant d’actors i actrius, com de la pianista, amb un adjunt sostenint-li un paraigües en directe; o actuacions en altres municipis on la primera fila estava presa per xiquets de menys de cinc anys que mantenien un silenci i atenció impactant”.

Per la seua banda, l’Ajuntament de València manté també la seua aposta per ‘Les Arts Volant’ per segon any consecutiu, com així ha assenyalat la regidora de Cultura, Glòria Tello. Tello ha emmarcat el projecte d’òpera itinerant en la ruta iniciada fa ja tres anys per l’àrea municipal per a “democratitzar la cultura, dignificar-la i fer-la arribar a tota la ciutadania, defenent el dret individual d’accés i gaudi en igualtat de condicions”.

L’edició de 2018

El cartell de la gira és una readaptació sobre la gràfica creada en l’edició passada pel dissenyador Eusebio López. La imatge recull l’essència conceptual de l’obra: una història d’encontres i desacords en un bosc frondós i ple de misteris.

Aquesta nova edició de ‘Les Arts Volant’ recalarà en 14 localitats de diferents comarques. En el mes de juny visitarà Alcàsser (23), Ademús (29) i Llutxent (30). Mentre que en juliol arribarà fins als municipis de Meliana (1), Potries (5), Benifairó de Valldigna (6), Chiva (7), Polinyà del Xúquer (20) i Carlet (23).

A més, la ciutat de València acollirà sis actuacions en els mesos de setembre i octubre que, amb el finançament de l’Ajuntament, tancaran la temporada.