La plataforma ‘Connecta València’ avança en el seu projecte de gestió intel·ligent dels municipis valencians i, per tal de continuar la implantació d’aquesta tecnologia, la Diputació de València ha encetat una nova línia de subvencions per a la compra e instal·lació de dispositius intel·ligents. El programa de subvencions compta amb un pressupost de 250.000 euros i sufragarà entre el 80 i el 100% de cada projecte, amb un màxim de 20.000 euros per cada beneficiari.
El diputat de Modernització i Desenvolupament de l’Administració Electrònica, Ivan Martí, ha assenyalat que aquestes noves ajudes “són per facilitar que els municipis de tota la província puguen implantar projectes tecnològics que els ajuden a millorar els serveis públics que donen a la ciutadania i que permeten també un estalvi econòmic”.
Els ajuntaments interessats hauran de presentar fins el divendres 20 de juliol un projecte detallat, i es comprometran a mantenir la infraestructura durant un període mínim de 5 anys. Cada consistori, a més, podrà decidir en quin àmbit d’actuació (com per exemple enllumenat públic, sistemes de reg o d’eficiència energètic, etc.) prefereix implantar aquesta tecnologia, i haurà d’enviar les dades recollides a la plataforma Connecta València de la Diputació.
El diputat Ivan Martí ha explicat també que “aquestes ajudes són un primer pas en la implantació del que hem anomenat el projecte ‘Connecta València’, de territori intel·ligent, per a anar començant amb una sèrie de pobles i amb uns serveis concrets”. “L’estratègia és que en un futur es vaja ampliant el número de serveis i de municipis adherits, de manera que pugam compartir experiències i, també, aprofitar-nos dels desenvolupaments que es vagen fent per tal d’assegurar que tots els municipis en un període mig de temps tinguen accés a aquest tipus de serveis”.
Connecta València, tecnologia intel·ligent
La plataforma Connecta València de la Diputació funciona a través de la plataforma Sentilo, una ferramenta de codi obert desenvolupada per l’Ajuntament de Barcelona que respecta l’Esquema Nacional d’Interoperabilitat, disminueix la dependència respecte al proveïdor i possibilita la col·laboració amb altres administracions i institucions, la qual cosa afavoreix el repartiment de costos i la possibilitat de reutilitzar els desenvolupaments ja realitzats. A més, es tracta d’una tecnologia dissenyada per a compartir la informació entre sistemes heterogenis i permet aglutinar informació de distintes fonts.
Amb aquesta tecnologia es dotarà d’intel·ligència als serveis municipals i es reduirà la bretxa existent entre les grans ciutats i les més menudes, a més de permetre una millor gestió dels serveis per als ciutadans i aconseguir una gestió unificada a nivell intra-municipal i també inter-municipal. La estratègia de Connecta València té com a objectiu final la gestió integral de la província, per la qual cosa, la Diputació constitueix l’administració més adequada per al seu desenvolupament.