La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, centre de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, presentarà dijous 25 d’octubre el llibre col·lectiu Tots el colors de Josep-Vicent Marqués. L’acte tindrà lloc en el marc de la jornada L’aportació de Josep-Vicent Marqués a la sociologia i a la política de finals del segle XX, que se celebrarà el mateix 25 d’octubre, des de les 17.00 fins a les 21.00 hores, en Ca Revolta (c/ Santa Teresa, 10. València) i a la qual s’han sumat la Facultat de Ciències Socials i el Departament de Sociologia de la Universitat de València (UV). La presentació pròpiament serà a les 17.00 hores i intervindran Pedro García Pilán, coordinador del volum, i Manel Pastor, tècnic cultural del Magnànim. El llibre s’ha publicat en la col·lecció Estudis Universitaris i, com tots els títols del Magnànim, es pot adquirir a les llibreries i també online.
Totes les perspectives de Marqués
En complir-se deu anys del traspàs del sociòleg valencià Josep-Vicent Marqués (València, 1948-2008) i vint de la publicació d’una de les seues obres emblemàtiques, Tots els colors del roig, la Institució Alfons el Magnànim ha dut a terme una revisió del seu pensament i de la seua trajectòria intel·lectual i política. Tal com afirmen els introductors a l’obra Pedro García Pilan i Manel Pastor (doctors en Sociologia i en Història, respectivament, per la Universitat de València), «la seua prematura mort ens va privar d’un dels intel·lectuals valencians més lúcids de la segona meitat del segle XX».
Tots els colors de Josep-Vicent Marquéscompta, a més de la introducció, amb set reflexions que cobreixen diferents aspectes de les seues reflexions sociològiques: el professor de sociologia de la UV Rafael Castelló tracta la seua aportació general a la sociologia pública valenciana amb un text titulat “De la perplexitat a la complexitat”; la professora de sociologia de la UV Fátima Rosselló i el sociòleg Hilario Sáez aborden les noves masculinitats amb respectivament els articles “Género y masculinidades” i “Marqués, pionero del estudio de las masculinidades”; la periodista i doctora en comunicació per la UV Anna Mateu revisa el seu columnisme; el professor de filologia de la UV Jesús Peris Llorca estudia la seua narrativa i finalment el professor de secundària Joan Francesc Peris i el membre d’Acció Ecologista Agró Enric Amer analitzen, en sengles capítols, l’ecologisme valencià i el paper de Marqués en ell.
El llibre, en definitiva, d’acord amb els prologuistes, respon a unes anàlisis plurals «als colors als quals Marqués va declarar la seua adscripció i la seua fidelitat, a eixos cèlebres “colors del roig”, que van articular el seu ofici d’escriptor, la seua dedicació sociològica i la seua militància política, i als quals es va declarar fidel fins a la seua mort: el roig socialista i valencianista, el lila feminista o antipatriarcal i el verd ecologista. Realment, per a Marqués tots tres formaven part de la mateixa lluita».
D’altra banda, la jornada està estructurada com dos taules rodones –una primera que comença a les 17.15 hores que parla delsociòleg i una altra, a partir de les 19 hores, dedicada al seu paper com activista– amb una sèrie d’intervencions que analitzen les aportacions dels principals trets de l’obra del sociòleg i de l’activista. Així, es debatrà un Marqués sociòleg i un Marqués activista, un Marqués columnista i un Marqués literari. Les aportacions de Marqués a la sociologia i al pensament van produir un ventall molt ric i divers d’idees, propostes, reflexions en gran mesura innovadores que naveguen des del feminisme a l’ecologia, des del valencianisme al paper de les esquerres i, en paraules de Manel Pastor, «el millor homenatge que podem fer a Marqués és divulgar i interpretar el seu llegat»