Les inversions que ha rebut la Vall d’Albaida durant la nova etapa de la Diputació de València s’eleven fins als 45,3 milions d’euros, un 72% més que el que va percebre la comarca durant la legislatura anterior. Tal i com ha explicat la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, durant la roda de premsa que s’ha celebrat a l’ajuntament de l’Olleria, aquesta nova manera de distribuir els recursos respon a “una política d’objectivitat i equitat”

En la seua intervenció davant d’alcaldesses i alcaldes de la comarca, Maria Josep Amigó ha fet balanç del que ha suposat “una nova forma de treballar a la Diputació de València”. Segons ha afirmat Amigó, “durant aquesta legislatura hem anat acabant amb la pràctica dels convenis singulars fins fer-los desaparèixer en l’actualitat”. “Açò –ha afegit—ha permés que arriben més recursos a tots els Ajuntaments de forma més transparent i amb independència del seu color polític”.

Els municipis de la Vall d’Albaida han passat de percebre 26.329.446 d’euros de fons provincials entre 2011 i 2015, a rebre 45.374.937 des del 2015 fins al 2018, a falta de l’aprovació dels pressupostos de 2019 de la corporació provincial. Això suposa 19 milions d’euros més i un increment del 72% de les inversions de la Diputació a la comarca, que es tradueixen en 580,7 euros per habitant en l’etapa actual, a diferència dels 336,96 de l’anterior període.

En quant a la partida d’inversió en educació pública, els distints programes de la Diputació per a la millora de les escoles públiques d’infantil i primària, així com de les escoletes infantils municipals, han comptat amb uns fons de més d’1,4 milions d’euros. Aquests diners han servit per condicionar 7 CEIPS de la comarca i també per millorar 17 espais educatius municipals de la Vall d’Albaida.

A més, la Diputació també ha posat en marxa un pla de finançament de centres de dia per a persones majors i amb diversitat funcional en col·laboració amb la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives. Amb la inversió de 600.000 euros d’aquest programa, la Vall d’Albaida comptarà amb un centre de dia al municipi d’Agullent amb 25 places públiques.

Tres anys de col·laboracions entre administracions

La vicepresidenta de la corporació provincial ha subratllat davant dels mitjans que “la Diputació ha tingut com a primer objectiu seguir les polítiques del Botànic i, per això, ha col·laborat en diferents conselleries per a dur endavant inversions en temes tan importants com l’educació o els serveis socials”.

La Diputació de València ha cooperat amb la Conselleria d’Educació, Investigació i Esports a través dels Plans Municipals de Manteniment d’Escoles de 2017 i 2018, amb el que es subvenciona la millora dels centres públics d’infantil i primària que no s’han pogut acollir al Pla Edificant de la Generalitat, i el Pla de Millora d’Espais Educatius Municipals de 2018, que destina ajudes als municipis per tal d’adequar i condicionar els centres municipals públics d’educació no reglada (escoletes infantils, conservatoris de música i escoles d’adults).

La col·laboració interadministrativa amb la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha permés, segons ha explicat Maria Josep Amigó, “la creació de les primeres 500 places públiques de centres de dia, de menors i de centres multifuncionals que s’han fet al País Valencià en els últims 20 anys”.