El Consorci Provincial de Bombers de València i la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport han signat un conveni de col·laboració per a la utilització de locals, instal·lacions i equipament del Consorci per part dels cicles formatius de la branca de seguretat i medi ambient. La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, el diputat de Medi Ambient i president del Consorci, Josep Bort, i el conseller d’Educació, Vicent Marzà, han visitat el Centre Integrat Públic de Formació Professional (CIPFP) de Cheste on ha tingut lloc la signatura d’aquesta conveni.
La vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, ha expressat el seu compromís amb “l’objectiu de seguir col·laborant amb les diferents conselleries per a millorar la vida de les persones”, i ha destacat que “en aquesta ocasió, col·laborem per posar a disposició dels ciutadans tots els mitjans al nostre abast per tal de millorar la qualitat de l’educació pública”. Maria Josep Amigó ha subratllat que “la col·laboració entre administracions es fonamental en casos com aquest, perquè aquest conveni no té cap de cost per a les arques públiques, simplement estem posat a l’abast instal·lacions i materials dels quals ja disposem”.
El conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha valorat per la seua banda que “una Formació Professional de qualitat ha de garantir un ensenyament adequat en una realitat canviant. La col·laboració que fem amb el Consorci permet que els alumnes dels cicles formatius d’Emergències i Protecció Civil puguen desenvolupar encara millor les competències professionals necessàries en el camp de la seguretat”.
Josep Bort, president del Consorci Provincials de Bombers de València i diputat de Medi Ambient, ha assenyalat que “aquest conveni evidència l’aposta i la implicació per la formació i preparació dels futurs efectius d’emergències”. El president del Consorci ha apuntat també que “aquests cicles formatius són de vital importància per tindre gent preparada i garantir un futur amb els millors professionals al cos. Tots els anys es jubilen bombers i hem de ser capaços de tindre una oferta pública d’ocupació que done resposta a aquestes places. No podem estar tres, quatre o cinc anys sense convocar places perquè és la nostra responsabilitat garantir la pública concurrència per a que puguen entrar els millors en cada moment i no fer que els opositors hagen d’estar cinc anys esperant una nova convocatòria”.
El conveni de col·laboració signat entre les dues institucions té com objectiu la cessió, per part del Consorci, d’espais, locals, instal·lacions i equipament per a la realització d’activitats formatives dels cicles formatius de la branca professional de seguretat i medi ambient, concretament dels cicles formatius d’Emergències i Protecció Civil.
A més, el Consorci es compromet a col·laborar amb l’alumnat en la recerca de llocs formatius per a cursar el mòdul de formació en centres de treball. Per la seua banda, la Conselleria es compromet a supervisar i coordinar totes les accions, destinant-hi el personal docent i especialista necessari, i a ajudar l’alumnat que es desplace als espais del Consorci amb una assegurança d’incidents i responsabilitat civil.
Exhibició d’actuacions en situacions d’emergència
Durant la visita al CIPFP de Cheste, l’alumnat dels cicles formatius d’Emergències i Protecció Civil, junt amb algunes unitats del Consorci, han realitzat diverses demostracions d’intervencions d’emergència. La jornada ha començat amb una exhibició de la Unitat de Risc Tecnològic (URT) del Consorci Provincial de Bombers de València a la piscina del complex educatiu de Cheste. A continuació, l’alumnat dels cicles formatius de grau mitjà d’Emergències i Protecció Civil ha fet un rescat aquàtic dins de la piscina coberta.
Els alumnes també han fet una demostració d’intervenció en incendi, amb una simulació d’incendi en una residència d’estudiants a la torre residència 2 del complex. En aquest edifici del complex, l’alumnat ha fet, així mateix, una demostració de rescat en altura.
Per acabar, el Grup Especial de Rescat en Altura (GERA) del Consorci Provincial de València ha dut a terme una simulació d’evacuació en helicòpter d’una persona ferida al camp de futbol del complex educatiu.
En les demostracions ha participat l’alumnat dels cicles formatius de grau mitjà d’Emergències i Protecció Civil i de grau superior de Coordinació d’Emergències i Protecció Civil del CIPFP Cheste i de l’IES Les Alfàbegues de Bétera, a més de la Unitat de Risc Tecnològic (URT) i el Grup Especial de Rescat en Altura (GERA) del Consorci Provincial de Bombers de València.