La Mancomunitat Alt Palància ha reunit aquest matí a vuit experts en matèria turística de primer nivell per a participar en la jornada “Bones pràctiques en la gestió de plans de competitivitat turística”, que s’ha celebrat en la Cartoixa de Vall de Crist, en la localitat castellonenca d’Altura, un enclavament únic situat en plena naturalesa.
Durant tot el matí, els assistents, en la seua majoria tècnics, responsables públics de municipis, mancomunitats i empresaris turístics de tota la Comunitat, han pogut conèixer de primera mà l’experiència d’èxit de plans turístics com el de la Mancomunitat Alt Palància, que durant els últims tres anys ha implementat una estratègia enfocada a l’estructuració i posada en mercat de productes turístics vinculats a la gastronomia i hospitalitat.
Colomer inaugura la jornada
El secretari autonòmic de Turisme Comunitat Valenciana, Francesc Colomer, ha sigut l’encarregat d’inaugurar la jornada, juntament amb Ramón Martínez, present de la Mancomunitat Alt Palància i Miguel López, alcalde d’Altura. Colomer ha destacat la importància del producte turístic i la necessitat de “superar la fase d’amateurisme i professionalitzar estructures, confiant als professionals la gestió de la destinació”. El secretari autonòmic també ha comentat que en l’actualitat la Comunitat compta amb 21 plans de competitivitat en marxa, i 32 destinacions turístiques que es troben “en alguna fase dels quals serà el futur dels llocs que vulguen ser rellevants”. Finalment, el secretari autonòmic ha assenyalat l’Alt Palància com un exemple de bones pràctiques a nivell turístic.
Taula redona d’experts
L’especialista en turisme i director de l’empresa Solucions Turístiques, amb més de vint anys d’experiència en l’elaboració de plans estratègics de turisme i plans de producte turístic per a mancomunitats, regions i localitats, ha oferit una xarrada en la qual ha posat de rellevància la importància de l’estratègia com a base de qualsevol pla turístic.
Posteriorment, s’ha celebrat una taula de treball amb experts de referència procedents tant de l’administració com de l’empresa privada, que han abordat la preparació i gestió de plans turístics des dels seus diferents perspectives. Entre els especialistes han estat presents el director del Patronat Provincial de Turisme de València, Evarist Caselles; el tècnic de Turisme Comunitat Valenciana Javier Herráiz; la tècnic de Turisme del Consorci de la Ribera, Graciela Olivert; l’interventor de la Mancomunitat Alt Palància, César Alarcón; la responsable de la gestió del pla de Competitivitat Turística de la Mancomunitat Alt Palància, Maite Subirats (Directora de l’empresa PgTurística, especialitzada en la gestió de plans de dinamització i competitivitat turística), i l’expresident d’ASETMICO (Associació d’empresaris turístics de Morella i Comarca) i empresari d’allotjament d’interior, Joaquín Deusdad.
El president de la Mancomunitat d’Alt Palància, Ramón Martínez, ha sigut el responsable de clausurar la jornada, en la qual ha destacat, coincidint amb la resta de ponents, la gestió fonamental de la gerència en els plans de competitivitat, de la figura d’un professional que s’encarregue de coordinar els diferents projectes, empreses i establiments, portant a bon terme l’estratègia establida. Així mateix, ha volgut fer una crida a la implicació a tots els empresaris turístics involucrats en un pla de competitivitat, ja que són en última instància els responsables de l’èxit d’aquest.
Sobre Alt Palància
Situada a la província de Castelló limitant amb la comunitat d’Aragó i la província de València, la comarca d’Alt Palància alberga paratges naturals d’alt valor ecològic, un interessant patrimoni monumental i benvolguts productes agroalimentaris de gran qualitat com a oli d’oliva, cireres, vi, formatges, ametles, embotits artesans, carns, tòfones, rovellons, o productes d’horta, sense oblidar l’aigua, eix vertebrador i diferencial de la regió.
La Mancomunitat d’Alt Palància ha desenvolupat en els últims anys un pla de Competitivitat Turística, cofinançat per la Turisme Comunitat Valenciana, la Diputació de Castelló i la pròpia Mancomunitat d’Alt Palància