La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, que depén de l’àrea de Cultura de la Diputació, presentarà junt amb l’editorial Andana, dimecres 17 d’abril, a les 19 hores, a la llibreria Futurama (Carrer de Guillem de Castro, 53), la novel·la gràfica Dues Monedes de l’autora valenciana Núria Tamarit. L’obra està vehiculada al voltant de la mirada de les dues protagonistes, una mare i una filla, que duen a terme uns projectes socials al Senegal. Així, les protagonistes aniran explorant els prejudicis intrínsecs a la seua condició d’occidentals, la qual cosa fa que la novel·la esdevinga una peça clau per a entendre el racisme i el colonialisme que es pateix al continent africà.
No obstant això, l’autora explica que ser crítica no era el seu objectiu inicial, sinó que “la història va sorgir a partir de les notes i els dibuixos que vaig prendre en un quadern durant la meua estança a Gandiol, Senegal. En aquest quadern hi ha observacions de tota classe, des dels plats més típics, reflexions sobre la propietat, el consum o l’ús del temps, fins a escenes quotidianes que em van impactar. Vaig construir una història a través de la qual poguera contar aquestes reflexions, llavors la intenció de mostrar problemàtiques va derivar d’ella.
Dues monedescomença amb l’arribada de Mar i la seua mare al Senegal, on els principals temes tractats són els xocs culturals que ocorren. Des de l’inici, aquesta obra posa damunt la taula assumptes com les dificultats per a desprendre’s de les comoditats occidentals, les diferències de socialització entre ambdós pobles i les dinàmiques socials del Senegal. Només començar, Mar ja ha d’aprendre a gestionar la seua menstruació sense els mitjans del seu país d’origen, aprenent dels costums de les dones natives.
Tamarit ens explica que aquestes vivències que apareixen al llibre “poden ajudar a entendre que hi ha problemes que, des de les comoditats del primer món i amb les carències de la informació que rebem del continent africà, no podem veure”. A més, incideix en què una de les seues intencions amb el llibre era, precisament, donar a conéixer aquestes problemàtiques i oferir una perspectiva diferent d’allò que ens han contat.
De l’obra, destaca la seua manera de transmetre d’una manera entenedora les problemàtiques tan potents a les que s’enfronten al Senegal. Mitjançant els diàlegs dels personatges i el personal estil de dibuix de l’autora, s’assoleix una lectura àgil, però enriquidora. D’una manera captivadora, els lectors aniran entenent progressivament com la percepció del que ocorre al continent africà està condicionada totalment pel fet d’alimentar opinions sense escoltar el que Àfrica ha de dir. “Àfrica ja te veu, la nostra; ara només necessitem que ens escolten”, explica un dels personatges.
Respecte al públic, l’autora assenyala que li agrada pensar que el seu llibre és per a tothom. “Pense que els temes que es tracten poden resultar interessants per a tota classe de persones independentment de la seua edat o formació. Així i tot, vaig decidir que la protagonista fóra una adolescent d’uns disset anys per tractar d’apropar-me a aquesta edat on és difícil aprendre del món i decidir quines veritats creure” afirma. A més, afegeix que “ha quedat un llibre formalment preciós”.
Premis València
L’obra de Tamarit ha sigut la primera guanyadora del guardó València de Novel·la gràfica, una categoria nova en aquests premis atorgats pel Magnànim. El jurat va dictaminar que havia de ser la guanyadora, entre altres coses, per “l’originalitat del dibuix i la narrativa en una història que parla de la cultura del Senegal des del punt de vista d’un europeu, però evitant el drama i la compassió”. Als premis València 2019, els quals estan oberts fins al 30 d’abril, aquesta nova modalitat es convocarà per segona vegada junt amb les ja tradicionals d’assaig, poesia i novel·la.