El Premi Internacional de Piano de València, Premi Iturbi, que promou l’àrea de Cultura de la Diputació de València, celebrarà enguany durant el mes de setembre una programació d’actes, recitals i concerts per a fer balanç del camí recorregut al llarg de les seues 20 edicions.

 

L’Iturbi, des del seu inici l’any 1981, s’ha consolidat com un referent de l’escena musical internacional amb la participació de nombroses i nombrosos pianistes d’arreu del món. Actualment, molts dels i les joves pianistes que han configurat la història del certamen són artistes de prestigi reconegut.

 

L’àrea de Cultura de la Diputació creu necessari fer balanç de les 20 edicions celebrades de l’Iturbi per analitzar tant els èxits i encerts de la competició, i establir en quins aspectes el premi pot aportar noves perspectives.

 

El fins ara diputat de Cultura, Xavier Rius, ha reiterat en diverses ocasions com aspecte clau “l’estudi de la figura dels Iturbi, la d’Amparo i José, uns valencians universals que sovint han estat oblidats de la nostra memòria col·lectiva”.

 

Al mes de setembre, les comarques de València podran gaudir de recitals de pianistes com Elza Kolodin, primera guanyadora del premi, o el valencià Josu de Solaun, únic espanyol en guanyar aquest guardó. D’aquesta manera, els pianistes dedicaran algunes de les seues hores a València per entrar en contacte amb joves pianistes dels conservatoris valencians. A més, el programa d’activitats inclourà un concert de dos de les persones premiades a l’Iturbi junt amb l’Orquestra de València.

 

El Servei de Cultura de la Diputació treballa en un programa farcit de jornades d’estudi al voltant de les figures d’Amparo i José Iturbi, de reflexió sobre el futur d’aquesta competició i de mostra d’aspectes de la vida d’aquests dos valencians. Tot això de la mà d’especialistes i, també, amb la presència del nét d’Amparo Iturbi, Robert O’Sullivan-Ballester, qui resideix als Estats Units i ha expressat la seua voluntat d’estar present en aquesta celebració.