La Diputació de València ha iniciat aquest dimecres l’onzena legislatura amb la celebració del ple d’investidura dels 31 diputats i diputades que formaran la corporació provincial durant els pròxims 4 anys. En la sessió extraordinària, seguida en directe per més de 400 persones en els palaus de la Batlia i la Scala, s’ha elegit com a president a Toni Gaspar, que aposta per “escoltar a tots” amb la finalitat de tindre “una Diputació plena, justa i moderna”.

L’acte ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Ximo Puig, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, i el delegat del Govern, Juan Carlos Fulgencio, entre altres autoritats. També han assistit a l’inici d’aquest nou cicle de gestió provincial la presidenta del Consell Jurídic Consultiu, Margarita Soler, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, els consellers d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló; i Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, el president de la FVMP, Rubén Alfaro, i el president de la Diputació de Castelló, José Pascual Martí.

En la seua intervenció en la sessió d’investidura, després de jurar el càrrec, Toni Gaspar ha repassat els reptes d’aquests 4 anys apassionants que li esperen a una institució que “ha de situar-se definitivament en el segle XXI i convertir-se en un referent d’eficàcia”. Per a això, Gaspar ha avançat que la corporació que presideix “s’omplirà de polítiques al servei dels ajuntaments, de justícia social, de feminisme i de cooperació institucional”.

El president de la Diputació ha destacat com a referent als seus pares i “tota una generació abnegada al treball que no dubtava a sacrificar part del seu present per a millorar el nostre futur; una generació que oferia més que exigia”. I sobre aquesta base ha destacat la professionalitat i ha demanat la implicació de les treballadores i treballadors de la corporació, perquè “només amb el vostre esforç i complicitat serà possible la Diputació que volem”.

Davant una àmplia nòmina de càrrecs públics amb diputats nacionals i autonòmics i senadors, alcaldes, alcaldesses i regidors que han seguit l’acte des de diferents espais de la Diputació, Toni Gaspar s’ha mostrat crític amb “la política de mirada baixa i paraula alta que no fa i no escolta”. Rebutja el president les lluites de poder que alenteixen la maquinària política que pot transformar la realitat en benefici de les persones; i també “el tacticisme polític que provoca anestèsia intel·lectual”. Per contra, advoca per la bona política, “la que fa que les demandes de la gent tinguen un reflex institucional”.

Honradesa, equitat i serietat

En la mateixa línia s’ha expressat la portaveu del grup socialista, Pilar Sarrión, que s’ha oferit a dialogar “amb qualsevol grup i institució, amb cabuda per a la discrepància, en la línia continuista de la regeneració democràtica iniciada per les forces progressistes”. Sarrión ha destacat la importància de “garantir els serveis a les comarques amb pocs habitants i moltes necessitats, però també en grans ciutats que donen cobertura a una població massificada”, tot això “des de la transparència, la igualtat, l’honradesa, el diàleg i la serietat”.

Per part seua, el portaveu del PP, Juan Ramón Adsuara, ha posat en valor “l’essència municipalista d’una institució que treballa des de l’equitat, avantsala de la igualtat, i sense distingir entre colors polítics o pobles grans i xicotets”. Adsuara ha assumit el repte d’una “nova era” i ha avançat el seu suport a l’executiu provincial “sempre que treballe pel municipalisme i fomente la cultura del pacte i el treball conjunt entre institucions”.

Mª Josep Amigó, en representació del grup Compromís en la corporació provincial, ha recordat que en aquests quatre anys “s’ha acabat amb la loteria de les subvencions en una Diputació classista i opaca que hem modernitzat des de l’eficàcia, l’honestedat i la gestió dels recursos amb netedat”. Amigó ha instat a consolidar aquest canvi de paradigma i a continuar avançant en aqueixa autonomia municipal des de la col·laboració amb la resta d’institucions.

Mentrestant, la portaveu de Ciutadans, Rocío Gil, que s’estrena en la Diputació, ha apostat perquè la corporació funcione com “un consell d’alcaldes provincial que oferisca serveis mancomunats sense caure en duplicitats”. En la seua intervenció, ha fet una crida a l’austeritat, el diàleg i la tolerància com a essència de la democràcia.

També se senten per primera vegada en l’hemicicle provincial els diputats de la Vall ens Uneix, Joan Sanchis, i Vox, Joaquín Alés, que s’han estrenat com a portaveus en aquest ple zero de la legislatura entrant. El portaveu de la Vall ens Uneix, un partit valencià de vocació comarcalista, ha defensat a “la gent honrada i treballadora que creu en les persones i no en el que alguns han volgut fer creure que som”.

Sanchis ha reivindicat el treball de l’alcalde d’Ontinyent i ex president provincial, Jorge Rodríguez, en “la fi dels besamans i plans teledirigits” i ha donat suport a la investidura de Toni Gaspar en considerar que “continuarà aquest treball en una Diputació pròxima i accessible a les comarques”. En la mateixa línia s’ha expressat el portaveu de Vox, Joaquín Alés, que ha destacat el poder vertebrador d’una institució que “fa més Espanya sense entrar en competència amb Espanya”. Alés ha demanat simplificar la burocràcia i “escoltar més que parlar”, al mateix temps que ha rebutjat el balafiament.

Un mateix camí

La foto de família de la nova corporació en l’escala imperial de la Diputació mostra la pluralitat política que van esbossar les urnes el passat 26 de maig, amb 13 diputades i diputats socialistes, 8 del PP, 5 de Compromís, 3 de Ciutadans i un de Vox i La Vall, per a un total de 31 escons amb la representació de sis partits polítics.

Així comença una nova legislatura que comptarà amb 26 cares noves en l’hemicicle provincial, en el qual només repeteixen el president i alcalde de Faura, Toni Gaspar, pel PSPV; l’alcalde d’Alfafar, Juan Ramón Adsuara, i el regidor d’Alboraia Modesto Martínez, pel PP; i la regidora de Bonrepós i Mirambell Mª Josep Amigó, i el de Picanya, Xavi Rius, en representació de Compromís.

A tots ells ha recordat Gaspar que “les diferències que tinguem en les institucions no poden ser majors que les de les persones a les quals representem”. Citant a Goethe, “no es tracta d’estar totalment d’acord, sinó d’anar pel mateix camí”. Aqueixa és la línia a seguir, la del continuismo en una institució que avança “cap a una manera més justa i solidària d’administrar els recursos”. L’horitzó de la Diputació pot resumir-se en cinc paraules: “no generar por sinó esperança”.