La Diputació de València, a través de l’àrea de Medi Ambient, ha destinat en els dos últims anys 1.750.000 euros per a subvencionar la compra de vehicles elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega en els municipis de la província. Esta aposta per la mobilitat sostenible ha permés impulsar l’electrificació de les flotes locals i reduir les emissions contaminants en més d’un centenar de municipis, amb l’adquisició d’un total de 127 vehicles elèctrics i 79 punts de recàrrega.
El primer d’estos plans de subvenció de vehicles endollables va veure la llum en 2018, amb un pressupost de 750.000 euros que s’ha executat en més d’un 90%. Un centenar de municipis van sol·licitar esta ajuda que finalment va ser atesa en 44 d’ells, amb 68 vehicles subvencionats, entre turismes, motocicletes, bicicletes elèctriques, xicotets camions i furgonetes, i 29 punts de recàrrega instal·lats.
Amb un màxim de 20.000 euros d’aportació provincial per municipi en cada convocatòria, els ajuntaments han destinat les ajudes a cobrir diferents necessitats en l’àmbit del transport i la mobilitat local, com el cotxe i la bicicleta que utilitza Picanya per a realitzar notificacions a les seues veïnes i veïns; els xicotets camions elèctrics que han comprat Bocairent i Albalat dels Sorells per a circular amb càrrega pels carrers més estrets; el turisme que la Policia de Torrent utilitza per al control d’obres i la senyalització i seguiment de la ruta escolar; o les 14 bicicletes elèctriques que El Palomar ha adquirit per al seu càmping municipal.
Programa pioner
Este programa pioner de mobilitat sostenible impulsat per la Diputació, sobre la base que el vehicle elèctric és el present i el futur, ha servit en les dues convocatòries fetes fins ara per a renovar i electrificar els parcs mòbils de més d’un centenar d’ajuntaments, amb usos diferents d’estos vehicles entre els quals destaquen el que fan els cossos policials i les brigades municipals.
En paraules de la vicepresidenta i responsable de Medi Ambient, Mª Josep Amigó, “esta iniciativa demostra les polítiques mediambientals de la Diputació per a fer front al canvi climàtic”. Amigó considera que estes mesures “són necessàries per a sensibilitzar a la ciutadania que hem de canviar determinats hàbits per a preservar el nostre entorn, i que no aconseguirem res si no ens impliquem totes i tots en la unitat d’acció ecologista que han d’impulsar les administracions i secundar la resta de la societat”.
La convocatòria de les ajudes per a vehicles elèctrics de 2019 es troba en fase de justificació per part dels ajuntaments. La inversió ascendix fins al milió d’euros i també creix el nombre de municipis beneficiats, amb 64 sol·licituds ateses del centenar presentades. Això es traduirà en les pròximes setmanes i mesos en la compra de 59 vehicles elèctrics i la instal·lació de 50 punts de recàrrega que, com els ja instal·lats en l’anterior convocatòria, estaran a la disposició de qualsevol usuari.
Jornades comarcals
En paral·lel a les ajudes per a impulsar la compra d’estos vehicles, la Diputació pretén conscienciar als consistoris valencians, així com a les seues veïnes i veïns, de la necessitat de reduir emissions contaminants. Per a això ha organitzat un programa de jornades comarcals que va arrancar en 2017 amb l’objectiu d’explicar els avantatges de la mobilitat elèctrica.
A esta jornada pilot li van seguir 12 sessions més durant 2018 i altres 7 en 2019, en diferents municipis i comarques valencianes. Per a 2020 hi ha programades altres 7 jornades, que s’iniciaran el 23 d’abril a Catarroja i finalitzaran l’11 de juny en el MuVIM de València, amb escales a Quartell, Benaguasil, Buñol, La Font de la Figuera i Rótova.