La Sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural de la Beneficència ha acollit la clausura de les Jornades Pastwomen, ciència en femení des de l’arqueologia: de la investigació a la coeducació, organitzades pel Museu de Prehistòria de la Diputació de València i la Universitat de València.

 

Durant dos dies l’equip d’investigadores del col.lectiu Pastwomen (www.pastwomen.net), que treballa la visibilització de les activitats de les dones en les societats del passat, s’ha reunit a València per a compartir les seues recerques i reflexionar sobre la rellevància de les dones en la socialització i com a agents actives del desenvolupament de les diferents societats del passat en accions, algunes invisibles, i totes quotidianes.

 

En l’acte de cloenda han participat el diputat de Cultura, Xavier Rius, la diputada de Diversitat, Dolors Gimeno, i la directora del Museu de Prehistòria, Maria Jesús de Pedro. La diputada de Diversitat, Dolors Gimeno, ha destacat que “la inclusió i la diversitat, així com la reivindicació del paper de la dona des del feminisme i la sororitat és importantíssima, també des del vessant científic”.

 

En paraules del diputat de Cultura, Xavier Rius, les jornades són “una acció més del Museu de Prehistòria respecte a la política de gènere. Comptem amb grans professionals que durant molts anys estan treballant en esta línia i són un referent en l’àmbit estatal. La investigació en la prehistòria en clau de gènere no s’entén sense el Museu de Prehistòria de València”.

 

Al llarg de dos dies, més de 15 investigadores de diferents museus i universitats d’Espanya i Alemanya, així com professionals del disseny gràfic especialitzats en arqueologia, han analitzat l’educació patrimonial i coeducació, museus i patrimoni arqueològic i han aprofundit en el paper de les dones com a garants del creixement dels grups humans.

 

Entre els seus objectius d’estes jornades destaquen la creació de debats científics de nivell internacional per generar discursos i representacions més inclusives; avaluar en les investigacions i pràctiques educatives, la inclusió de la diversitat en la representació del passat; reunir els agents que intervenen al llarg del procés d’investigació, creació de discursos de divulgació científica i educació formal i informal; generar un fòrum de debat públic en què puguen intervenir tant els agents implicats en la investigació, creació i desenvolupament dels discursos museístics, com el professorat, estudiantat i personal tècnic vinculats a estes àrees de coneixement.