• La vicepresidenta de la Diputació Maria Josep Amigó i el conseller de Cultura, Vicent Marzà, fan costat a un acte amb 10 llibres nous on destaca la biografia d’Enric Valor, amb presència d’un fill i d’un net de l’escriptor

18/12/2020

La Sala Gregori Mayans del MuVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat) ha acollit este matí l’acte de lliurament dels Premis València i València Nova de 2020, organitzats per la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació.

L’acte de la Diputació de València, conduït per la periodista Maria Fuster, ha sigut dinàmic i divertit, amb un públic entregat, encara que limitat a seixanta persones a causa de les mesures antiCOVID-19. Tot i això, ha comptat amb la presència de representants polítics i del món de la cultura com Maria Josep Amigó (presidenta del Magnànim i vicepresidenta de la Diputació de València), Vicent Marzà (conseller d’Educació, Cultura i Esport), Xavier Rius (diputat de l’àrea de Cultura de la Diputació), las diputadas Pilar Molina i Dolors Gimeno, Manuel Boix (artista i autor dels premis, onze quadros originals del pintor de La Ribera), Gonçal López-Pampló (director literari de l’Editorial Bromera i membre del jurat de narrativa en valencià), Miguel Ángel Garcia (membre del jurat de novel·la gràfica) i Enric Valor Hernàndez i Carles Valor i Micó (fill i nét d’Enric Valor respectivament).

En l’edició de 2020 cap de les onze modalitats ha quedat deserta i hui s’han presentat deu llibres, l’edició amb més volums nous des del seu origen en 1949 (l’onzé es presentarà en 2021, ja que el premi de novel·la gràfica premia un projecte i els autors, a hores d’ara, estan ultimant-lo). Els de narrativa i poesia en valencià els ha editat l’editorial valenciana Bromera, els de narrativa en castellà l’editorial catalana Versátil, els de poesia en castellà l’editorial madrilenya Hiperión i els d’assaig el Magnànim mateix en la seua col·lecció d’Estudis Universitaris. Andana Editorial s’encarregarà d’editar la novel·la gràfica premiada.

La relació de guanyadors i d’obres és la següent: Laia Fontana (Alzira) s’ha fet amb el Premi València Nova de poesia en valencià amb Rondalles i altres veritats i Ismael Carretero (Rafelbunyol), l’únic guanyador que no ha pogut assistir a l’acte per motius de la pandèmia, amb el Premi València de poesia en valencià amb Adonisíada i després. Alberto Javier Guirao (Madrid) s’ha fet amb el Premi València Nova de poesia en castellà amb Ulises X i Francisco José Chamorro (Frenegal de la Sierra, Badajoz) amb el Premi València de poesia en castellà amb Teoría de la justicia.

Pel que fa al Premi València de Novel·la Gràfica els guanyadors han estat Ángel Abellán i Alba María Flores (Múrcia), de pròxima edició. Mariló Álvarez (València) ha guanyat el Premi València Nova de narrativa en valencià amb La taxidermista d’emocions i el Premi València de la mateixa modalitat ha sigut per a Jaume Benavente (Barcelona) amb Somnis de Valparaíso. Per la seua banda, Victoria Bernardo (Palencia) ha sigut premiada amb el València Nova de narrativa en castellà amb Seattle, eligiendo mi final, i Antonio Tocornal (San Fernando, Cádiz) amb el Premi València de narrativa en castellà amb Pájaros en un cielo de estaño.  Per últim, en assaig, Míriam Ruiz (Vic), amb Vós i jo entre els antics, s’ha fet amb el València Nova, i Joan Borja (Altea), amb Enric Valor, memòries, amb el Premi València.

Maria Josep Amigó ha destacat que “l’aposta pels Premis València Nova als joves, i per les noves modalitats dels premis d’assaig i de novel·la gràfica, ha donat els seus fruits”, i ha remarcat els Premis València com a una referència important a la nostra ciutat i país. Per la seua banda, Vicent Marzà ha remarcat “la important tasca que duu a terme el Magnànim per a la cultura valenciana” i ha volgut mostrar el seu suport als creadors i, en concret, al reconeixement de la figura fonamental d’Enric Valor. Amb el llibre Enric Valor, memòries, ha afegit, “contribuïm a difondre el valor d’un escriptor valencià decisiu del segle XX”.