- La Fundació Full és la promotora del projecte “Ciutat lectora”, un programa d’acompanyament per a la implantació estratègica i planificada de motivació lectora en l’àmbit municipal
- El conjunt d’activitats desenvolupades des del programa “Ciutat lectora” ha estat subvencionat per l’àrea de Cultura de la corporació amb 51.000 euros en 2020
15/01/2021
La Fundació pel Llibre i la Lectura -FULL-, ha comptat un any més amb la col·laboració de l’àrea de Cultura de la Diputació de València per a desenvolupar el programa “Ciutat lectora”, amb una especial dedicació enguany al projecte “Autors en les aules”.
El suport al programa ha permés dur a terme, al llarg de l’any 2020, diverses sessions de relació entre escolars i autors de novel·les recentment publicades.
En total han sigut prop d’un centenar de escriptores i escriptors els que han pogut viure en primera fila l’experiència de presentar tant els seus llibres com els seus personatges, davant d’un públic molt exigent.
Així doncs, 22 escoles dels municipis d’Albalat de la Ribera, L’Alcúdia, Algemesí, Bellreguard, Beniarjó, Cullera, Godella, Manises, Marines, Ontinyent, Quart de Poblet, Real de Gandia, Requena, i València, han pogut gaudir d’esta enriquidora experiència.
“Autors en les aules” junta en un mateix espai dos sectors de la societat que habitualment no coincidixen i que es necessiten mútuament. L’intercanvi entre qui escriu i qui llig ha resultat molt enriquidor, ja que s’han pogut abordar temes difícils, intercanviar opinions, suggeriments, i plantejar moltes preguntes sobre la naturalesa dels personatges novel·lats.
A més, l’experiència ha servit per a parlar del fet literari, del procés de creació i del difícil ofici d’escriure, del món gràfic i l’editorial, entre moltes altres qüestions.
Entre les habilitats que vol desenvolupar el projecte està la de la pràctica activa de les capacitats de diàleg i discussió, la d’afavorir el respecte i l’interés pel text escrit, fomentar el sentit crític de l’alumnat, estimular el gust literari, i prendre consciència de les capacitats expressives que permet el text escrit.
Per al diputat de Cultura, Xavier Rius, “les estratègies de promoció de la lectura han de ser transversals. Si per un costat des de la Diputació ajudem a la promoció de molts premis literaris, també coincidim amb FULL què l’acostament entre escriptors i lectors és una estratègia fonamental per a guanyar nous públics i millorar els nivells de lectura”.
“Ciutat Lectora” als municipis i a les famílies
“Ciutat Lectora” és un programa d’acompanyament per a la implantació estratègica i planificada de motivació lectora en l’àmbit municipal, que compta amb el suport de l’àrea de Cultura.
Esta proposta s’adreça a tots els ciutadans, mitjançant la creació d’un Consell de Lectura Municipal al que s’adherixen els ajuntaments, que també reben assessorament per part dels tècnics especialistes de FULL. A més a més, el programa està inserit dins del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura, impulsat per la Generalitat Valenciana.
La “Ciutat Lectora” tracta d’augmentar el prestigi de la lectura, fomentar l’hàbit lector, enfortir el sector editorial, potenciar les llibreries i donar visibilitat als autors.
Dins d’este projecte s’ha promogut “Família Lectora”, altra iniciativa que incidix en fer visible la importància del nucli familiar en la construcció dels lectors.
La Fundació Full també ha treballat la importància de la “Biblioteca familiar” que té com a objectiu principal dotar els participants de bibliografia i estratègies a l’hora de la tria de llibres per als seus fills i filles, tenint en compte les diferents franges d’edat.
Les noves tecnologies i la virtualitat a què ens ha obligat la situació sanitària també han permés que membres de les diferents ciutats lectores pogueren participar en una activitat conjunta. El curs es va dur a terme al mes de juliol i cada sessió va estar dedicada a un tema diferent.