Des de Compromís de la Diputació de València es demana que se sol·licite al govern d’Espanya al President de la Generalitat Valenciana  i a la Consellera de Sanitat l’adopció d’un confinament davant les “preocupants xifres de contagis”, així com prioritzar al personal docent en la Fase II de l’Estratègia de vacunació enfront de la COVID-19.

19/gener/2021. Compromís en la Diputació de València ha registrat dues mocions per demanar l’adopció de mesures més dures per fer front a la pandèmia i, perquè el personal docent siga considerat prioritari en la segona fase de vacunació contra la Covid-19.

El grup de Compromís a la Diputació considera indispensable la necessitat de prendre mesures més restrictives des que els casos van començar a despuntar al territori valencià durant el mes d’octubre i, també, davant els ponts i les festes del mes de desembre.

Compromís planteja la suspensió de l’activitat de l’hostaleria, dels establiments turístics, hotelers i d’oci, els centres comercials i establiments comercials no essencials de més de 800 metres quadrats i limitar-ne l’activitat a espais d’igual o inferior tamany. Suspendre espectacles i activitats sense programació estable que impliquen acumulació de persones a l’entrada i a l’eixida, prohibició de les reunions de no convivents, exceptuant-ne les cures i la criança, i confinament nocturn a les 20:00 hores amb les excepcions que marca l’actual normativa.

Conscients de la gravetat de les restriccions, Compromís demana al govern de l’estat un fons d’emergència covid per a pal·liar els efectes econòmics del tancament en els sectors esmentats. “Sense salut no hi ha economia, però no podem deixar milers de persones sense ingressos dels seus negocis, cal que el govern estatal actue per no deixar ningú enrere” explica el portaveu de Compromís a la Diputació, Xavier Rius.

En este sentit Compromís proposa que estes ajudes estiguen vinculades al manteniment dels llocs de treball, els drets laborals i el manteniment del treball autònom amb una bonificació de quotes a la Seguretat Social proporcional al percentatge de suspensió de l’activitat de l’empresa per a pal·liar els efectes econòmics.

Per altra part, juntament amb el sistema públic d’assistència sanitària, el sistema públic d’educació és un dels grans baluards de l’Estat del Benestar per a proporcionar a la seua població un horitzó de vida de major seguretat, benestar i equitat social.

Així, la protecció del personal de primera línia en l’àmbit educatiu, el personal docent i no docent que treballa en estret contacte amb l’alumnat, és una mesura bàsica per a la màxima protecció de l’entorn escolar. Però, a més, resulta una mesura de caràcter ètic i moral per a la protecció del dret a l’educació i el seu correcte desenvolupament, sempre recordant que es tracta d’un dret humà fonamental que ha de ser protegit amb el màxim compromís per part de les institucions públiques.

A més, incloure al personal docent i no docent en el Grup 2 per a l’administració de la vacuna, és enviar un missatge positiu a l’alumnat, famílies i professorat de la seguretat en el sistema educatiu.