- “Muixerangues al cel” és una mostra sobre un dels fenòmens festius més singulars de la nostra comunitat oberta fins al 26 de setembre
- L’exposició ha estat produïda per L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia de l’àrea de Cultura de la Dipuatció, dirigida per Xavier Rius, en col·laboració amb Federació Coordinadora de Muixerangues
30/03/2021
La sala II de L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia acull fins al 26 de setembre l’exposició “Muixerangues al cel”, una mostra sobre la tradició festiva valenciana de construcció de figures i torres humanes que hui identifiquem com a muixerangues, i que a altres llocs coneixen com a ball dels valencians.
L’exposició ha estat produïda per L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia en col·laboració amb Federació Coordinadora de Muixerangues, i està comissariada per Joan Bofarull i Albert Costa, conservador de l’ETNO.
La mostra vol aproximar a l’espectador a este fenomen polièdric que junta tradició, noves formes d’associacionisme, festa, ritual i, perquè no dir-ho, una forma d’entendre la identitat dels valencians. A més es pretén generar un discurs didàctic sobre els codis i intencions que hi ha darrere de la construcció de les figures i les torres humanes de les muixerangues.
Per al diputat de Cultura, Xavier Rius, “es tracta d’una nova exposició d’una tradició que ens identifica com a poble i que ens vincula a la nostra història i al nostre futur. En la mostra participen les velles colles així com la nova fornada de muixerangues”, assenyala Rius.
Les muixerangues
Un fenomen que té en Algemesí la seua màxima expressió (de fet és Patrimoni Immaterial de la Humanitat) però que és una tradició estesa pel nostre territori (fins i tot documentada al Cap i Casal) que, malgrat que va anar minvant del paisatge festiu, va conservar-se o renàixer en altres pobles en els quals hui veiem muixerangues tradicionals com a part del ritual de les festes.
Encara que cada una d’estes muixerangues té particularitats i noms diferents (muixeranga, negrets, moixiganga, dansants i varetes), tots estos grups festius compartixen els aspectes essencials que les identifiquen: el ball burlesc, una música i indumentària específica i, per descomptat, fer torres.
Des de fa un temps vivim un interessant fenomen de recuperació: la creació de noves colles muixerangueres que, amb formes de l’associacionisme contemporani, troben en les muixerangues tradicionals un model a seguir.
Una tradició que s’expandix i, inevitablement, canvia, es renova i actualitza i on les dones participen, per fi, en igualtat. Ara més que mai, ens adonem del seu valor com a patrimoni cultural i festiu.
Mudades amb uniformes de colors vius, exhibiran les seues habilitats buscant l’aprovació del públic. Il•lusió, esforç, patiment, nervis i alegria que acabarà fent-se protagonista de la festa.
Obertura al públic
A l’obertura de l’exposició al públic hi van acudir un representant de cada muixeranga, els representants de la Federació, el diputat i alcalde de Titaguas, Ramiro Rivera; la diputada de Normalització Lingüística, Dolors Gimeno i el diputat de Cultura, Xavier Rius.