El Palau de les Arts ha albergat, dijous 11 de juny de 2020, la presentació d’aquest nou muntatge, amb la presència del diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de València i dipuatada, Glòria Tello; el director artístic de les Arts, Jesús Iglesias, i el director d’escena de ‘El tutor burlat’, Jaume Policarpo.

València (11.6.20). ‘Les Arts Volant’ portarà l’òpera ‘El tutor burlat’ del compositor valencià Vicente Martín i Soler, a diferents poblacions de la geografia valenciana en una gira que, per primera vegada, aconseguirà àmbit autonòmic.

El diputat de Cultura, Xavier Rius ha manifestat la seua emoció en veure créixer i consolidar-se el projecte, ja que, “des de les primeres converses que vam mantindre a la fi de 2016, les administracions implicades hem pogut donar forma a aquest somni comú. Vam saber que teníem davant nosaltres un enorme repte: descentralitzar la cultura i poder oferir productes de gran qualitat cultural a tots els racons de la nostra geografia, per xicotets que foren. És una tasca sobre la qual hem de bolcar tot el nostre ànim”.  També ha incidit en què ‘Les Arts Volant’ representa els millors valors de la creativitat valenciana, una aposta per l’excel·lència musical i les arts visuals com a nexe d’agermanament entre els pobles valencians”.

“No hi ha dubte que les tres administracions implicades estem consolidant un projecte que produeix una gran satisfacció i goig allí on arriba el camió de ‘Les Arts Volant’, ha rematat el diputat de cultura, Xavier Rius.

Per part seua, la regidora de Patrimoni i recursos culturals de l’Ajuntament de València, Glòria Tello, també ha volgut mostrar el seu entusiasme amb ‘Les Arts Volant’. “Durant tres anys hem omplit els barris i racons de València amb una representació única que ha captivat a tota mena de públics. El nostre deure com a responsables de la cultura és l’acostament a la ciutadania, i la democratització de la cultura, i més si cap amb un projecte que ha superat totes les nostres expectatives”.

La regidora de l’ajuntament ha ressaltat que “he tingut ocasió d’assistir a quasi totes les representacions, i m’ha resultat molt emocionant veure al públic captivat per actors i cantants que s’entreguen per complet”. Des de l’Ajuntament de València, ha prosseguit Tello, “tractem de fomentar nous hàbits de consum cultural entre el veïnat i estem convençuts que un any més ‘Les Arts Volant’, provocarà la satisfacció dels nostres conciutadans, als qui vull convidar a no perdre’s esta singular representació”.

El director artístic de Les Arts, Jesús Iglesias, ha volgut subratllar que “Després d’un període de consum digital, hem de recordar a la ciutadania l’experiència de l’art en viu. No sols cal pensar en els qui poden vindre a Les Arts, sinó també en els que per distància o circumstància no poden fer-ho. Per això, ‘Les Arts Volant’ és la més potent eina per a acostar i donar conéixer la lírica sense limitacions de qualsevol tipus”.

LES ARTS VOLANT 2020 EL TUTOR BURLAT PRESENTACIÓ Fotografía Miguel Lorenzo

Un gran projecte

‘Les Arts Volant’ és un projecte de difusió cultural nascut en 2017. Ha sigut impulsat des de les Arts, en estreta col·laboració amb la Diputació de València i l’Ajuntament de València. El seu propòsit és el fer arribar l’òpera a qualsevol racó del territori, pobles i barris amb escassa activitat musical o on seria complicat dur a terme una representació d’aquesta índole, per mancar de mitjans tècnics o instal·lacions adequades.

Per a aquesta comesa, la companyia de ‘Les Arts Volant’ viatja en un camió preparat per a desplegar un gran escenari sobre qualsevol plaça; posteriorment, i amb l’equipament adequat, es representa una òpera de gran nivell en viu, interpretada pels artistes del Centre de Perfeccionament del Palau de les Arts i amb acompanyament de piano.

Per a aquesta quarta gira, el títol triat és l’amable, elegant, dolça i un poc pícara ‘Il tutore burlato’, de Vicente Martín i Soler, que es presenta en la seua versió adaptada al valencià per Enedina Lloris. Jaume Policarpo és el director d’escena d’aquesta nova producció, amb vestuari de José María Adame i il·luminació d’Antonio Castro. El cartell ha sigut obra del dissenyador Eusebio López.

Tal com ha anunciat el director artístic de les Arts, Jesús Iglesias, la principal novetat d’aquesta gira de ‘Les Arts Volant’ serà la seua cobertura autonòmica, ja que Cultura de la Generalitat ha inclòs cinc representacions de ‘Les Arts Volant’ dins de les accions del programa «reaCtivem» per a la recuperació de la vida cultural valenciana.

La gira de 2020

La gira 2020 de ‘Les Arts Volant’ arrancarà en la pedania de Barraca d’Aigües Vives, el pròxim 27 de juny, i es fusionarà amb la proposta autonòmica que l’acostarà per primera vegada a comarques d’Alacant i Castelló, (Altea i Vilafranca), així com altres localitats que han ostentat la consideració de capitalitat cultural.

Amb tot, s’han conjugat les actuacions autonòmiques amb altres incloses en la gira provincial que afavoreix l’Àrea de Cultura de la Diputació, complementades a més amb les actuacions en Les Arts, així com amb les actuacions en els barris de València, a proposta de l’Ajuntament.

Amb tot, es preveu un intens cicle que comptarà amb fins a 21 representacions entre finals de juny i principis d’octubre.

La gira per a aquest any 2020 arrancarà en la pedania La Barraca d’Aigües Vives (27 de juny), localitat a la qual seguiran Sagunt (28 de juny), Vilafranca (1 de juliol)  Potries (2 de juliol), Godella (4 de juliol), Alcublas (5 de juliol), Casinos (8 juliol), Palau de les Arts (10 i 11 de juliol), La Pobla del Duc (15 de juliol), Benirredrà (16 de juliol), Ayora (18 de juliol), Corbera (19 de juliol), Gandia (21 de juliol), Altea (22 de juliol), Atzeneta d’Albaida (24 de juliol), Buñol (25 de juliol).

Després d’un parèntesi el mes d’agost, l’equip de ‘Les Arts Volant’ reprendrà la gira concentrant les seues últimes actuacions en els Barris de la ciutat de València: Benicalap (25 de setembre), Sant Marcel•lí (26 de setembre), Parc Central (27 de setembre) Malva-rosa (2 d’octubre), Patraix (3 d’octubre) i Parc d’Aiora (4 d’octubre). 

LES ARTS VOLANT 2020 EL TUTOR BURLAT PRESENTACIÓ Fotografía Miguel Lorenzo

L’obra i el seu autor

Les Arts recupera la primera òpera que va escriure Vicente Martín i Soler per a aquest projecte divulgatiu, que a més de descobrir la lírica a nous públics, permetrà donar a conéixer la figura del compositor valencià més internacional de tots els temps.

“Martín i Soler portava quasi deu anys absent en el repertori de Les Arts”, ha recordat Jesús Iglesias Noriega. Per això, el director artístic ha assenyalat la importància que una iniciativa com ‘Les Arts Volant’ pose en valor la seua obra.

“En el segle XVIII un valencià va rivalitzar en popularitat amb Mozart a la Viena imperial, però encara continua sent un desconegut per a la gran majoria de la població, també la valenciana. Gràcies a la col·laboració de Generalitat, Diputació i Ajuntament no sols farem l’òpera més pròxima a la ciutadania, sinó també posar en valor el patrimoni cultural d’aquest territori”.

Aquesta primera comèdia de Martín i Soler resulta jovial i fresca com el paisatge de la campanya romana on ocorre la seua trama. Evoluciona des de la crítica vetlada a les fèrries normes socials de mitjan segle XVIII cap a la defensa de la llibertat i l’amor per damunt de la convenció i la conveniència. Exposa al seu torn, amb una amable clarividència, el nou posicionament social de la dona en els anys previs a la Revolució Francesa

Per a construir aquest relat, Jaume Policarpo proposa una posada en escena amb una estètica inspirada en les targetes postals romàntiques del segle XIX. Colors tènues, pastís, que es despleguen sobre l’escenari. L’escenografia, també dissenyada per Policarpo, és “un personatge més”. I assevera, “en aquest cas, parlem de panells alegres que es van movent per a crear espais diferents, que donen peu a l’humor i al joc escènic”.

El punt de contrast a aquesta obra l’aporta el vestuari, encomanat a José María Adame, que conjuga colors més intensos i elements actuals, que ressalten amb la il·luminació d’Antonio Castro.

El repartiment de ‘El tutor burlat’ està format pels artistes del Centre de Perfeccionament Aida Gimeno (Violante), Vittoriana De Amicis (Dona Menica), Oleh Lebedyev (Fabrizio) i Omar Lara (Pippo) juntament amb els cantants valencians David Ferri (Don Lelio) i Gonzalo Manglano (Anselmo). Carlos Sanchis acompanyarà al piano en totes les representacions de l’espectacle.

LES ARTS VOLANT 2020 EL TUTOR BURLAT PRESENTACIÓ Fotografía Miguel Lorenzo