La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, destaca que “des de l’Àrea de Medi Ambient estem realitzant un gran esforç per a regenerar espais degradats que tenen un potencial natural o interés per a usos recreatius”.

9/juny/2020. La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, la diputada de Mobilitat Sostenible, Dolors Gimeno, el director del Parc Natural del Túria, Antonio Ballester, i l’alcalde de Gestalgar, Raúl Pardos, han visitat la zona de la Fuente Grande a Gestalgar, lloc on s’han executat les obres de recuperació ambiental.

Les obres han suposat una inversió de 43.399 euros, dels quals la Diputació ha assumit el 92,5% dins del programa de recuperació d’espais degradats amb 40.144 euros. L’Ajuntament de la localitat ha invertit el 7,5% restant, equivalent a 3.255 euros.

Segons explica la vicepresidenta i responsable de l’Àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó, amb aquestes obres “hem revertit una zona d’abocaments incontrolats d’enderrocs en un espai natural d’alt valor ecològic optimitzant el seu ús per part de la ciutadania, recuperant zones per al bany i estabilitzant el talús de la zona lúdica”.

L’actuació del programa de recuperació d’espais degradats de la Diputació ha actuat en una zona al costat del nucli urbà de Gestalgar, coneguda com “El Motor”. En aquesta zona hi ha una platja continental inscrita en el sistema d’Informació Nacional d’Aigües de Bany, zona molt utilitzada en període estival.

Les actuacions realitzades han anat encaminades a recuperar la zona per als visitants pel que s’ha eliminat la vegetació invasora, s’ha creat un passeig per als vianants perquè es puga recórrer l’afluent fins al seu naixement, s’han regenerat més zones per al bany i s’ha estabilitzat el talús de la zona estancial.

Aquesta zona de bany està situada a l’oest del nucli urbà, i en la mateixa zona desemboca al Túria, pel seu marge esquerre, un afluent d’aproximadament 600 m de longitud conegut com el “Afluente Grande”. Al seu voltant es va produir fa anys l’abocament incontrolat d’enderrocs, fins a formar un talús d’aproximadament 6 metres d’altura al punt més alt. Aquest afluent era abans de l’actuació completament inaccessible a causa del creixement incontrolat de la vegetació invasora, principalment canyes (Arundo donax).

Com explica la vicepresidenta, Maria Josep Amigó, “des de l’Àrea de Medi Ambient estem realitzant un gran esforç per a regenerar espais degradats que tenen un potencial paisatgístic o interés per a usos recreatius, com són els terrenys que abans ocupaven abocadors; o paratges naturals en estat d’abandó, que són objecte de restauració ambiental per a recuperar les seues funcions naturals i també perquè la ciutadania puga gaudir del seu territori”.

https://comarcalcv.com/la-diputacion-regenera-la-zona-de-la-fuente-grande-en-gestalgar/