• El jurat, que ha constatat la qualitat artística brindada, va atorgar el segon premi a Alexey Sychev (Rússia) i el tercer a Salome Jordania (Geòrgia) i Ryutaro Suzuki (el Japó) ex aequo
  • Glòria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, ha afirmat que “hem celebrat una edició històrica en el 40 aniversari del concurs internacional, al qual volem situar entre els millors del món”
  • Joaquín Achúcarro, director artístic del concurs, destaca que el “altíssim llistó” posat pel jurat ha de ser “un segell distintiu”

05/07/2021

El Premi Iturbi, concurs internacional de piano organitzat per la Diputació de València, va donar a conéixer este cap de setmana els guanyadors de les diferents categories en la gala celebrada en el Teatre Principal, presentada pel periodista Martín Llade. El jurat, presidit per Joaquín Achúcarro i format per Catherine D’Argoubet, Ana Guijarro, Jorge Luis Prats, Menahem Pressler, Didier Schnorhk, Josu de Solaun, Paolo Pinamonti i Barrett Wissman, va declarar desert el primer premi, atorgant el segon a Alexey Sychev (Rússia) i el tercer a Salome Jordania (Geòrgia) i Ryutaro Suzuki (el Japó) ex aequo.

En esta vint-i-unena edició, els nou membres del jurat han decidit no atorgar el primer premi, un resultat que ja es va donar en els anys 1982 i 1992, encara que ha constatat la qualitat artística brindada pels participants fase rere fase. La decisió posa de manifest l’alt nivell d’exigència i excel·lència que demanda el Premi Iturbi, un concurs biennal de referència en el món pianístic.

Els premis en esta edició especial han experimentat un augment del 70% respecte al certamen precedent i s’han destinat un total de 89.000 euros als diferents guanyadors. El primer premi, que estava dotat amb 30.000 euros i que li reportaria al guanyador l’enregistrament d’un disc amb IBS Classical, una gira de concerts i un contracte de management de IMG Artists, no ha tingut destinatari.

El pianista rus Alexey Sychev ha guanyat el segon amb 20.000 euros i el tercer ha sigut ex aequo per a la georgiana Salome Jordania i el japonés Ryutaro Suzuki amb 10.000 euros, així com una gira de concerts per España i l’estranger per a estos guardons dotats per la Diputació de València. Els finalistes Andrei Ivanou (Bielorússia), Airi Katada (el Japó) i Zifan Ye (la Xina) van rebre 5.000 euros; a més, l’intèrpret xinés va recollir els 3.000 euros del premi al millor finalista que aportava l’Ajuntament de València.

Jordania, tres premis més

Els diferents premis especials tenen assignats 2.000 euros i Salome Jordania va guanyar tres d’ells per la seua millor interpretació: el de l’Ajuntament de València per una peça de Chopin; el de la Societat Filharmònica de València per una sonata de Mozart; i el de Polimúsica, dotat amb 1.000 euros, per interpretar ‘Imatges’, obra encarregada a Óscar Colomina per a la celebració del 40 aniversari del Premi Iturbi.

Altres guardons dotats amb 2.000 euros van ser el premi de la Diputació de València al millor intèrpret de música espanyola que va guanyar Antonii Baryshevskyi (Ucraïna); el Kawai, per la interpretació d’un concert de Beethoven, que va ser per a Ryutaro Suzuki (el Japó); i el de Clemente Pianos al millor concursant triat pel públic, que se’l va emportar el rus Alexey Sychev. Així mateix, el Institut Valencià de Cultura de la conselleria d’Educació, Cultura i Esport assigna 5.000 euros a una gira de concerts per la Comunitat Valenciana per als tres primers premis.

Edició històrica

Glòria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, regidora de Cultura de l’Ajuntament de València i presidenta del Palau de la Música, ha afirmat que “hem celebrat una edició històrica en el 40 aniversari del Premi Iturbi, al qual volem situar entre els millors del món. A això han contribuït els pianistes, la direcció i el lideratge de Achúcarro i la comissió artística amb Óscar Oliver en la coordinació, al costat de Josu de Solaun, Carles Marín i Emma Jiménez, les dotacions, la solvència i el prestigi del jurat i les exigents bases del concurs”. Tello destaca que “hem creat un gran equip i continuem treballant per a millorar i impulsar este projecte que posa a València en el panorama musical internacional”.

Achúcarro, director artístic del concurs, ha assegurat que “hem posat el llistó altíssim però el jurat considera que en esta nova etapa impulsada per Glòria Tello això ha de ser un segell distintiu del Premi Iturbi”. El reconegut concertista basc, que va recaptar fons en una gira amb José Iturbi per als damnificats per la riuada de València en 1957, ha subratllat que “els concerts oferits per magnífics artistes han ratllat a gran altura i considera un èxit la qualitat exhibida, i també que s’inscrigueren en el concurs 178 pianistes de 41 països en una edició marcada pel Covid-19 i la coincidència amb altres cinc prestigiosos concursos”.

Potenciar carreres artístiques

Per part seua, el coordinador i assessor, Óscar Oliver, ha indicat que “fem una avaluació molt positiva d’esta edició especial que analitzarem més detingudament en els pròxims dies per a optimitzar aspectes i consolidar el positiu del concurs”. Oliver posa en relleu “la magnífica oportunitat que suposa el Premi Iturbi per als pianistes, als quals obri moltes portes en auditoris i programació per a fer un salt qualitatiu i potenciar les seues carreres artístiques”; i recorda “el neguit i incerteses patides en mesos passats, quan la pandèmia i la competència semblaven obstacles insalvables. No ho han sigut”.

El Premi Iturbi de la Diputació forma part de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música, una associació amb seu a Ginebra que reunix concursos de països dels cinc continents entre els quals es troben les competicions internacionals de música més prestigioses de tot el món. El Concurs Internacional de Piano de València és membre de la Fundació Alink-Argerich, que reunix la major part de concursos internacionals de piano de tot el món.