• La ciutadania de les localitats de Gàtova i Marines assistix a les jornades de participació Territori Carraixet per definir les necessitats del Pla Director, que actualment porta endavant la Diputació de València
  • La diputada de Mobilitat Sostenible, Dolors Gimeno, posa en valor “el corredor verd des del naixement del barranc fins a la mar amb les aportacions de la ciutadania”

21/09/2021

La delegació de Mobilitat Sostenible de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València continua avançant en la redacció del Pla Director del Carraixet. L’objectiu d’esta iniciativa és la posada en valor del corredor del Carraixet com a eix vertebrador del territori, millorant el paisatge, integrant una via blava per ciclistes i vianants, i desenvolupant un programa d’ús públic.

Als municipis de Gàtova i Marines, on s’està focalitzant el projecte a hores d’ara, s’han desenvolupat en les últimes setmanes diversos tallers itinerants de paisatge.

Com a resultat de les activitats de participació, s’han generat unes cartografies a partir de les aportacions fetes, on podem trobar la riquesa que té este paisatge on l’aigua i la seua gestió han donat lloc a un patrimoni molt singular amb basses, assuts, fonts, llavadors, séquies, etc… Elements que ens mostren arquitectures vernaculars d’adaptació a un paisatge de muntanya mediterrani on l’aigua és un bé molt apreciat, una cultura que cal recuperar en un moment de crisi climàtica com l’actual. 

La diputada de Mobilitat Sostenible, Dolors Gimeno, ha emfatitzat que “el Carraixet, a més d’un corredor verd, és un eix de connexió històric amb nombrosos elements hidràulics i paratges naturals molt lligats a la cultura i tradició de la ciutadania, per la qual cosa és important la seua participació en la definició del Pla Director”.

El Pla Director del Carraixet és un instrument d’adaptació al canvi climàtic i posada en valor del barranc amb un estudi territorial en profunditat per a considerar integralment el Carraixet al llarg del seu curs i definir unes línies d’actuació per a garantir, d’una banda, la seua funcionalitat hidràulica i la seguretat de les persones i dels béns, i la restauració ambiental i la recuperació de la seua identitat per una altra.

El Carraixet, que naix a 750 metres d’altitud en la localitat de Gàtova, es troba travessat per una àmplia xarxa de camins històrics, sendes, vies pecuàries i carreteres que estructuren o fragmenten el paisatge. Tota la xarxa compta amb una vinculació amb el barranc i els seus municipis.

L’àmbit d’actuació del Pla Director del Carraixet comprén els municipis de Gàtova, Marines, Olocau, Bétera, la Pobla de Vallbona, Montcada, Alfara del Patriarca, Vinalesa, Foios, Bonrepòs i Mirambell, Carpesa (València), Benifaraig (València), Tavernes Blanques, Almàssera i Alboraia.

En unes setmanes tindran lloc jornades de devolució a la ciutadania de tota esta informació per a encetar la redacció final del Pla Director. Durant estes jornades es mostraran propostes de millora en l’entorn del Carraixet entre Gàtova i Marines.