- El DOGV publica el termini d’exposició pública del document que permetrà al Museu de Prehistòria disposar d’una superfície de 18 hectàrees enfront de les set actuals per a continuar amb un projecte arqueològic quasi centenari
30/09/2021
El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat el sotmetiment a exposició pública de l’expedient per a l’ampliació de la superfície ocupada pel Museu de Prehistòria de la Diputació de València en el jaciment iber de la Bastida de les Alcusses de Moixent. La Direcció Territorial de València de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica tramita un document que, superat el termini d’al·legacions, permetrà a la Diputació disposar de més del doble d’hectàrees per a continuar un projecte arqueològic i divulgatiu quasi centenari.
L’expedient d’ocupació temporal (25 anys) de la muntanya d’utilitat pública L’Umbría de Moixent contempla una superfície de 18,4 hectàrees, enfront de les set en les quals treballa en l’actualitat la Diputació al costat de l’Ajuntament de Moixent, amb el qual té un conveni per a gestionar el jaciment de la Bastida de les Alcusses, emblema de la xarxa provincial de poblats ibers a través de la qual la corporació i els consistoris divulguen el llegat d’estos béns d’interés cultural del patrimoni valencià.
En paraules de Mª Jesús de Pedro, directora del Museu de Prehistòria, “esta ampliació en la qual es treballa des de fa dècades és de gran importància per al creixement futur d’un projecte que preveu donar continuïtat a les excavacions arqueològiques, consolidar les estructures i serveis per a la interpretació didàctica de les troballes per part dels visitants i la creació de nous itineraris amb els quals millorar l’experiència de la visita”.
La responsable del Museu de Prehistòria de la Diputació destaca l’estreta col·laboració amb l’Ajuntament de Moixent i la resta de consistoris que formen part de la xarxa provincial de jaciments ibers. “Fruit d’eixos convenis amb els ens locals, els jaciments són espais molt vius en els quals hi ha personal per a oferir visites guiades i infraestructures bàsiques com a banys i aparcaments, la qual cosa permet compatibilitzar la investigació arqueològica amb les visites i, per descomptat, amb la protecció i manteniment dels espais naturals”.
Quasi un segle d’excavacions
Els tècnics de la Diputació de València participen en les excavacions de la Bastida de les Alcusses des de 1928. Va ser a la fi de segle, en 1995, quan la corporació va decidir posar en marxa un projecte ambiciós per a convertir la icona de la xarxa ibera provincial en un lloc visitable, compatibilitzant les investigacions amb la posada en valor de l’espai i la promoció del seu ús públic com un dels enclavaments imprescindibles del patrimoni valencià.
El 3 de març de 1995 es va aprovar l’ocupació d’una mica més de 70.000 metres quadrats de l’Umbría per part del Servei d’Investigació Prehistòrica de la Diputació, la qual cosa suposaria el germen de la conversió d’este poblat iber en un espai visitable. Des de llavors, els tècnics de la corporació i de l’ajuntament han treballat conjuntament en la divulgació d’un espai que actualment és visitat per més de 15.000 persones a l’any, atretes pel valor històric de les troballes, però també per la recreació d’espais com una casa ibera a escala real que mostra com vivien els habitants de la Bastida allà pel segle IV abans de Crist.
L’expedient que ara ix a exposició pública pel termini d’un mes recull la sol·licitud de la Diputació de disposar de major espai, una mica més del doble, amb la finalitat de millorar la conservació i manteniment del jaciment de la Bastida de les Alcusses i oferir nous atractius als visitants d’este poblat alçat a més de 700 metres d’altura.