• L’antic abocador és un emplaçament adequat per a la ubicació de panells solars, que permetrà a l’Ajuntament posar a disposició del veïnat una energia neta a un preu inferior a l’actual
  • La vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó, anuncia la mutació demanial de les parcel·les a favor de l’Ajuntament

03/11/2021

La vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó, amb l’alcalde de Chelva, David Cañigueral, han visitat l’antic abocador, espai on s’ubicarà una instal·lació de mòduls solars fotovoltaics amb una capacitat de generació d’energia elèctrica de 2.820.336,84 kWh/any aproximadament, el que suposarà el 60% del consum energètic de tot el municipi.

Com explica la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, “els recents canvis en la legislació a favor de la fotovoltaica junt amb l’increment constant dels costos de la factura elèctrica, afavorixen que la parcel·la de l’abocador clausurat siga un emplaçament adequat per a la ubicació de panells solars, que li permeta a l’Ajuntament posar a disposició del veïnat d’una energia neta a un preu inferior a l’actual de mercat, compensant així, d’alguna manera, les molèsties derivades de la localització de l’abocador en el municipi”.

L’abocador de Chelva va ser clausurat el 21 d’abril de 2004, amb titularitat de la Diputació de València, encarregada de la realització de les activitats de manteniment, vigilància i control fins a gener de l’any 2034. La Diputació procedirà a la  mutació demanial d’estes parcel·les a favor de l’Ajuntament, és a dir, la cessió d’ús mentre estiga en funcionament la instal·lació fotovoltaica, acordant-se que fins a 2034 serà l’Ajuntament, com a nou titular, qui es farà càrrec del manteniment de l’abocador, tot i que per a estes tasques podrà sol·licitar assistència tècnica i econòmica a l’Àrea de Medi Ambient.

La instal·lació consistirà en la disposició de mòduls solars fotovoltaics ancorats a estructures de formigó en el sòl. La manera més senzilla perquè esta energia arribe a les llars, empreses i l’Ajuntament és a través de la creació d’una Comunitat Energètica.

Per la seua proximitat al nucli urbà, l’abocador va ser, durant els anys en què va estar operatiu, una molèstia persistent per a la ciutadania del municipi degut principalment al trànsit de vehicles pesants, olors i emissions de gasos derivats del seu funcionament.

L’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València ha redactat l’avantprojecte i assumirà la redacció del projecte amb càrrec al Pressupost 2021.