• Cinquanta ajuntaments de la província i cinc mancomunitats reben les ajudes de l’estratègia Reacciona de la Diputació de València per a l’elaboració de PLGR
  • La vicepresidenta i responsable de Medi Ambient de la Diputació, Maria Josep Amigó, destaca que els PLGR “són el primer pas perquè els municipis prenguen consciència de la gestió dels residus”

18/11/2021

L’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València subvenciona, a través de l’estratègia Reacciona, la redacció de Plans Locals de Gestió de Residus (PLGR) de 50 ajuntaments i cinc mancomunitats.

Segons explica la vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó, els PLGR “són una eina de diagnosi i participació ciutadana que permetrà als municipis aconseguir els objectius fixats pel Pla Integral de Residus (PIR). La normativa autonòmica establix l’obligatorietat de preparar per al reciclatge el 67% del residu domèstic generat en 2022 i afig la restricció de depositar en abocador un màxim del 30% d’estos residus. A més, l’any que ve ja ha de recollir-se selectivament el 50% de la fracció orgànica”.

Els municipis que rebran l’ajuda, entorn dels 5.000 euros, són Yátova, Cheste, Zarra, Benifaió, Chera, Jarafuel, el Genovés, Serra, la Llosa de Ranes, Massanassa, Sueca, Catarroja, Alaquàs, Sumacàrcer, Alcàntera de Xúquer, Alfarp, Massalavés, Càrcer, Manuel, l’Alcúdia de Crespins, Benigànim, Canet d’en Berenguer, Nàquera, Castelló, Sedaví, Godella, Vallada, Benaguasil, Canals, Paiporta, Algemesí, Mislata, Albaida, Vilamarxant, Carlet, la Barraca d’Aigües Vives, Castellonet de la Conquesta, Almiserà, Millares, Cotes, Sellent, Guardamar de la Safor, Llocnou de Sant Jeroni, Palmera, Macastre, Beniarjó, Rafelguaraf, el Real de Gandia, Miramar i Simat de la Valldigna. A més, les mancomunitats de la Baronia, el Carraixet, la Valldigna, l’Horta Nord i la Safor rebran entre 11.250 i 13.500 euros.

En total, s’invertixen 300.000 euros en la línia de PLGR, inclosa en la primera fase del Reacciona 2021 juntament amb altres cinc línies, entre elles, l’autoconsum i la certificació energètica d’edificis municipals, la redacció de projectes de vies de ciclovianants d’interés natural, la millora del cicle integral de l’aigua i el programa educatiu 50/50 en els col·legis públics.

Implantació de PLGR

En la segona fase del Reacciona 2021 s’invertix un milió d’euros per a la implantació de les accions proposades en els plans que hagen sigut aprovats pels plens de les corporacions locals. Esta subvenció és nova i ha tingut molt bona resposta ja que es comptabilitzen 71 sol·licituds, de les quals 63 corresponen a ajuntaments i huit a mancomunitats.

Les actuacions subvencionables són el compostatge domèstic i comunitari; la recollida o gestió separada de la fracció orgànica, incloent l’adquisició de maquinària per al tractament o processament de la palla de l’arròs per a evitar la seua crema en el camp; l’aprofitament energètic dels bioresidus per a reduir, en origen, la fracció destinada a eliminació; la reducció de residus, la reutilització dels productes o l’allargament de la seua vida útil; la recollida porta a porta i la implantació de sistemes d’identificació de l’usuari que permeta aplicar polítiques econòmiques i fiscals a la ciutadania; la sensibilització i l’educació ambiental.

“S’ha demostrat que l’ampliació de les plantes de tractament i els contenidors d’accés obert als carrers no són la solució. Els abocadors comencen a col·lapsar-se. Per este motiu, cal treballar molt més la reducció, la reutilització i evitar el desaprofitament d’aliments a través de l’educació ambiental. També cal intentar gestionar els residus el més a prop possible del seu lloc d’origen i apostar per sistemes de recollida com el porta a porta. No podem continuar consumint com si els recursos del nostre planeta foren infinits”, ha explicat Maria Josep Amigó.