El diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, ha anunciat aquest matí l’edició d’un vocabulari valencià específic sobre pirotècnia en la presentació del 36 Festival “València” organitzat per a celebrar el Dia de la Comunitat Valenciana.

Segons ha explicat el diputat, la Unitat de Normalització Lingüística de la institució provincial està ultimant els detalls dels tres cartells que presentaran els vocables sobre “artificis, manifestacions i espectacles pirotècnics, que diferencien les expressions en les quals participen experts, com un castell o una mascletà, o afeccionats, com puga ser un correfoc o una cordà”.

A la trobada amb mitjans de comunicació, celebrat al llit del riu Túria a les instal·lacions habilitades per al tret pirotècnic d’aquesta mitjanit, també ha acudit José Gallart, en representació de Focs d’Artifici Europlà de Bèlgida, l’empresa encarregada del festival.

Sobre Europlà, el diputat de Cultura, Xavier Rius, ha destacat la seua “aposta per la fabricació pròpia dels materials i per la innovació”.

Setze minuts d’espectacle, amb o sense pluja

José Gallart ha agraït el suport que la Diputació presta a la indústria valenciana i ha avançat els detalls del castell nocturn.

L’espectacle tindrà una durada aproximada de 16 minuts en els quals “anem a sorprendre al públic amb els dos ingredients fonamentals, molt de tro i color”, diu Gallart. Segons el representant de l’empresa, “més del 92% dels materials emprats en el tret han sigut fabricats per nosaltres, són cent per cent valencians”.

Intens treball dels pirotècnics

Un total de 22 persones han treballat durant diversos dies per a la instal·lació de l’espectacle pirotècnic en l’antic llit del riu Túria, que serà disparat aquesta nit, a les 00:00, “encara que ploga, perquè estem preparats per a qualsevol inclemència i el castell es dispararà malgrat tot”, assegura Gallart.

El representant d’Europlà ha avançat que el festival arrancarà amb una introducció potent amb una paleta cromàtica de més de 13 colors i continuarà amb diverses seccions amb carcasses dissenyades en exclusiva per l’empresa de Bèlgida. Li seguiran les seccions de pedreria amb intermitents, Kamuros daurats, cues de cavall, etc i finalitzarà amb els prefinals i un final de color solapat amb el tro, característic d’Europlà, i amb una sorpresa per a tot el públic que acudisca als voltants del llit del riu Túria.

Festa pirotècnica a Chiva, Requena i La Font de la Figuera

La Diputació de València també patrocina tres castells a Chiva, Requena i La Font de la Figuera amb motiu de la celebració del 9 d’Octubre.

Pirotècnia Turís serà l’encarregada de disparar el castell a Chiva, hui a les 22:00, i a Requena, a mitjanit.

Pirotècnia Aitana dispararà l’espectacle a La Font de la Figuera demà divendres, 9 d’octubre, a les 23:00

Pirotécnia 9 d'Octubre foto_Abulaila (6) Pirotécnia 9 d'Octubre foto_Abulaila (4)