• L’àrea de Cultura dedica una biografia al singular i polièdric personatge valencià, fonamental per a entendre el patrimoni musical contemporani

09/12/2021

Una de les figures cabdals de la història recent del poble valencià fou, sense dubte, el polièdric Eduard López-Chavarri. Reconegut sobretot per la seua faceta musical com a compositor, musicòleg i crític, a més de tantíssimes altres activitats per les quals va deixar la seua particular empremta. Amb López-Chavarri confluïxen totes les inquietuds possibles d’un esperit netament humanista que va transitar per bona part del segle XX, amb una vida llarga i plena de peripècies i aportacions al llegat cultural valencià.

El Centre Museístic la Beneficència va acollir la presentació d’un llibre biogràfic dedicat a la figura d’este singular personatge, a càrrec de l’estudiosa, catedràtica i pianista Mònica Orengo, qui ja tingué l’ocasió d’avançar la seua tesi doctoral sobre López-Chavarri i ara ha realitzat un considerable esforç en condensar i fer més accessible la vida i obra del compositor valencià.

La biografia està emmarcada dins la Col·lecció Bocins que edita l’àrea de Cultura de la Diputació, un repertori que, segons el diputat Xavier Rius, “ve a ocupar un espai necessari en la divulgació de temes valencians difícils d’encaixar en projectes editorials privats”. En este cas, el nou llibre de Bocins s’orienta a fer més propera la figura d’un personatge que, si bé tingué un ample reconeixement en vida, ha estat un poc oblidat les últimes dècades.

Nascut a finals del segle XIX, Eduard López-Chavarri visqué sempre a València, fins a la seua mort el 1970, però tingué molt bones connexions amb els músics i els moviments capdavanters de l’òrbita europea. Jurista, periodista, exitós corresponsal de guerra, políglota, crític literari i musical, compositor i dibuixant, els materials de la vida i obra de López-Chavarri ocupen un espai considerable a la Biblioteca Valenciana de Sant Miquel dels Reis, on l’autora ha dedicat moltes hores al seu buidatge. Amb tot, completes i inacabades, es calcula en més de 600 les obres de López-Chavarri dipositades en esta biblioteca, que caldrà anar traient a la llum progressivament.

López Chavarri fou l’introductor del wagnerianisme a València i dels moviments musicals d’esperit nacionalista. També i sobretot, un gran recuperador del patrimoni musical autòcton, al qual va dedicar un esforç crucial amb tots els viatges i investigacions que va fer per les comarques valencianes. A més, va ser defensor del valencià i un dels impulsors de les Normes de Castelló.