- El valencià Xavier Monsalvatje ha sigut el guanyador del certamen amb l’obra ‘Kaos’, que forma part de la mostra inaugurada dijous 16 de desembre a la Sala Parpalló del MuVIM
16/12/2021
Després de l’èxit assolit durant la primera edició, la Sala Parpalló del MuVIM torna a acollir el resultat de la convocatòria del segon Premi Internacional de Cartells MAKMA, amb una temàtica que gira entorn la idea de ‘ordre/desordre’, seguint la línia de l’any anterior –‘comunicació/incomunicació’ – en relació al cartell com a mapa i territori il·lustrat de les contradiccions humanes. Una edició en la qual el valencià Xavier Monsalvatje s’ha alçat com a guanyador del certamen amb la seua obra ‘Kaos’.
Una línia de col·laboració que, com ha destacat en roda de premsa la diputada del MuVIM, Glòria Tello, “permet al MuVIM continuar en l’avantguarda dels museus valencians i a MAKMA avançar en la seua línia de divulgació cultural i suport al talent i la producció artística contemporània. Alhora, col·laboracions com esta oferixen al sector una plataforma d’expressió en el museu valencià més visitat, aspectes -pensem- molt necessaris especialment en els temps en què ens trobem”.
Seguint amb la proposta de ‘Ordre/Desordre, el cartell com a mapa i territori il·lustrat de les contradiccions humanes’, “Kaos és una figuració de com el poder o el pseudo-poder urbà i social utilitza per a la seua planificació els sistemes de comunicació, polítics i judicials, i instaura un model social d’acord amb els interessos d’eixe poder, creant així una submissió col·lectiva dins del territori on s’intervé”. Així explica Xavier Monsalvatje la seua proposta, amb la qual ha guanyat el segon Premi Internacional de Cartells MAKMA dotat amb 5.000 euros i a la convocatòria dels quals, sota l’esmentada temàtica Ordre/Desordre, s’han arribat a presentar prop de 300 cartells de tot el món, principalment de la Comunitat Valenciana i la resta de la nostra geografia, a més de països com Alemanya, Mèxic, Argentina, Colòmbia i els Estats Units.
“Una excel·lent iniciativa que tindrà continuïtat en el futur”, apuntava Rafael Company, director del MuVIM, qui ha ressaltat la importància del cartell i el disseny gràfic. Un fet destacat també per Salva Torres, director de la Revista MAKMA, per a qui la iniciativa “naix amb la voluntat de generar debat i discussió promovent la creació artística”.
Exposició
La Sala Parpalló del MuVIM acull, a partir d’este dijous 16 de desembre, l’exposició amb els 90 finalistes, entre els quals s’hi troben el propi Monsalvatje i els dos accèssits de 1.000 euros cadascun, que han recaigut en Alfonso Giménez Ventura i Manuel Sánchez. Els tres cartells premiats presidixen una mostra dividida en quatre apartats: Anversos, Fractals, Magnituds i Mètriques, atenent les seues diverses ressonàncies temàtiques.
Amb ‘Kaos’, Monsalvatje il·lustra, mitjançant una tècnica depurada plena d’elements simbòlics, eixe món contradictori dels subjectes que pretenen dominar la societat, alhora que són objecte de control per la pròpia tecnologia posada al seu servei. Després de ‘Comunicació/Incomunicació’, esta segona edició del Premi Internacional de Cartells MAKMA continua abordant, mitjançant binomis, qüestions que ens arriben a tots, emprant mitjans artístics com el cartell.
Tant el guanyador com els dos accèssits formen part de l’exposició integrada pels cartells dels 90 finalistes, que hui dijous s’inaugura a la Sala Parpalló del MuVIM i que ens acompanyarà fins al 30 de gener de 2022.
II Premi Internacional de Cartells MAKMA
La iniciativa naix de MAKMA, revista d’arts visuals i cultura contemporània, i està emmarcada dins de les línies d’acció que esta entitat duu a terme des de fa quasi una dècada a València, encaminada -d’una banda-, a la divulgació cultural i d’altra, al suport al talent jove i la producció artística contemporània.
Un dels punts rellevants del premi és el jurat encarregat de seleccionar els cartells més destacats, integrat per Premis Nacionals de Disseny com Óscar Mariné (2010) i Pepe Gimeno (2020), acompanyats en esta edició per l’artista i professora de la Universitat Politècnica de València Nuria Rodríguez, la il·lustradora Ana Penyas (Premi Nacional del Còmic 2018), a més del director del MuVIM, Rafael Company, i el director de MAKMA, Salva Torres, entre altres professionals de l’àrea, del món de la crítica i de l’àmbit universitari.
Ordre/Desordre
Ordre, del llatí ordo, ordinis, ve a significar la col·locació dels fils en una trama. És a dir, una certa malla amb la qual retindre coherentment els elements del món dispers. Quan eixa trama o malla es desfà, obrint-se finalment un forat en la seua estructura, la realitat compareix com un espai obert a múltiples possibilitats, inclòs el caos com a figura extrema del desordre esdevingut.
La paraula ordre sol anar lligada al compliment d’una iniciativa, a un cert mandat; a l’ordre de crida i cerca d’un pròfug de la justícia; a l’ordre del dia establit per a les reunions; als ordes religiosos o a l’ordre baix el qual classifiquem determinades espècies o regnes animals. El desordre -en canvi- vindria a fer fallida eixa trama ben organitzada, per a donar lloc a insubordinacions contra l’ordre imposat, a la improvisació, a l’anarquia i a allò extraordinari, per oposició al substrat ordinari del teixit reticular.
El segon Premi Internacional de Cartells MAKMA posa en diàleg les dos accepcions, constitutives de la nostra relació amb el món, per a sotmetre-les a reflexió, en un temps caracteritzat per successius confinaments o ordenaments que donen lloc al seu torn a no pocs desordres en la trama pública.
El lema Ordre/Desordre d’esta segona edició pren de nou el cartell com a mapa i territori de les contradiccions humanes, animant en el seu discurs als qui s’han sentit atrets per tan suggeridora problemàtica. Un conjunt d’artistes de diverses nacionalitats que, amb les seues variades propostes, mostren el difícil equilibri, constitutiu de l’ésser humà, entre eixe món ordenat i el desordre que pot donar peu a noves maneres d’habitar-lo.
El malestar en la cultura, del qual va parlar Sigmund Freud, prové d’eixa pugna entre l’ordre -sempre fràgil- de tot allò que ens allunya de l’univers animal i el desordre al qual ens llança el nostre propi anhel d’anar més enllà dels límits autoimposats.
El gran ventall de cartells seleccionats per a esta ocasió no fa més que reflectir eixa dialèctica -sempre oberta a noves interpretacions- entre la forma i allò informe, la llei i el desig, la figura recognoscible i el fons que amenaça amb destruir-la.