• En este concert, celebrat al Teatre Principal de València, es podrà veure l’actuació d’Alexey Sychev (Rússia), Salome Jordània (Geòrgia) i Ryutaro Suzuki (el Japó) amb l’Orquestra de València dirigida per Rubén Gimeno
  • Glòria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi: “Continuem treballant per potenciar un concurs que, per la seua qualitat i trajectòria, posa a València en el panorama pianístic internacional”
  • Arturo Morales, director de Los Conciertos de La 2 de TVE: “Un any més, els espectadors podran gaudir del Premi Iturbi i de l’alt nivell dels seus finalistes. Volem felicitar en el seu 40 aniversari totes les persones i institucions que fan possible este prestigiós concurs”

17/12/2021

La Gran Final del Premi Iturbi, Concurs Internacional de Piano de València, organitzat per la Diputació, ha sigut retransmés pel programa Los conciertos de La 2 de TVE dissabte, 18 de desembre a les 8h, després de l’acord subscrit entre la televisió pública i la institució valenciana. En este concert, que es va dur a terme al Teatre Principal de València, es podrà veure l’actuació d’Alexey Sychev (Rússia), Salome Jordania (Geòrgia) i Ryutaro Suzuki (el Japó).

Els participants seleccionats van afrontar la prova definitiva interpretant un concert per a piano amb l’Orquestra de València, sota la batuta del director valencià Rubén Gimeno, divendres 2 de juliol. Jordania i Suzuki van interpretar el Concert núm. 1 op. 23 de Piotr Ilich Txaikovski; i Sychev (Rússia) el Concert núm. 1 de Franz Liszt, dues obres de referència de la música romàntica. En la gala de clausura i lliurament de premis, presentada pel periodista Martín Llade, es van donar a conéixer els nombrosos guardons que es van atorgar.

Els pianistes van arribar a este concert després de ser seleccionats entre 178 intèrprets inscrits procedents de 41 països d’Europa, Àsia, Amèrica i Oceania, i superar quatre proves davant un jurat presidit per Joaquín Achúcarro i format por Catherine d’Argoubet, Ana Guijarro, Jorge Luis Prats, Menahem Pressler, Didier Schnorhk, Josu de Solaun, Paolo Pinamonti i Barrett Wissman.

Els intèrprets posseïxen uns brillants currículums que posen de manifest l’excel·lència que atresoren. Han actuat sota les batutes d’importants directors amb algunes de les millors orquestres i formacions del món i venen precedits de la consecució de diversos premis en rellevants concursos, la qual cosa dona idea del prometedor futur d’estos concertistes.

Este esdeveniment musical de caràcter biennal, creat en 1981, va celebrar una edició que per inscripcions, va ser la més concorreguda de la dilatada història del Premi Iturbi, malgrat la pandèmia provocada per la Covid-19 i la coincidència amb altres cinc concursos internacionals d’Israel, Bèlgica, Suïssa, el Canadà i el Regne Unit tan rellevants com l’Arthur Rubinstein Competition Tel Aviv i el Queen Elizabeth Competition a Brussel·les.

Glòria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, regidora de Cultura de l’Ajuntament de València i presidenta del Palau de la Música, ha manifestat que “agraïm a TVE, i en particular al programa Los conciertos de La 2i al seu director Arturo Morales, la sensibilitat amb el Premi Iturbi i les facilitats per poder oferir, des de la televisió pública, la Gran Final del 40 aniversari. Convidem a aficionats i melòmans a gaudir d’esta festa del piano”.

Arturo Morales, director de Los conciertos de La 2de TVE, ha destacat que “un any més, els espectadors podran gaudir de la Gran Final del Premi Iturbi, Concurs Internacional de Piano de València, celebrada el mes de juliol, i de l’alt nivell dels seus finalistes. Enguany en particular, des de Los conciertos de La 2, volem felicitar en el seu 40 aniversari a totes les persones i institucions que fan possible este prestigiós concurs”.

El Premi Iturbi forma part de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música, una associació amb seu a Ginebra que reunix concursos de països dels cinc continents entre els quals s’hi troben les competicions internacionals de música més prestigioses a nivell mundial. El Concurs Internacional de Piano de València és membre de la Fundació Alink-Argerich, que reunix la major part de concursos internacionals de piano de tot el món.