• La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, dirigida per la diputada Dolors Gimeno, presentarà el 19 de febrer la recopilació musical de 15 grups valencians, amb l’actuació de Marcel el Marcià i La Factoria de Sons

10/02/2022

La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València presenta el proper dissabte 19 de febrer, a les 12 hores, al pati del Centre Cultural La Beneficència (c/ Corona, 36, València), un CD amb cançons de 15 grups valencians en actiu dedicats a la música per a xiquetes i xiquets. El recopilatori Mans enlaire està dirigit per Josep Vicent Frechina, amb una carpeta dissenyada per la il·lustradora gallega aveïnada a València, Elga Fernández.

En la presentació del CD Mans enlaire actuaran Marcel el Marcià, guanyador d’un Premi Carles Santos 2021, i La Factoria de Sons, un dels grups finalistes dels mateixos premis.

“Amb esta iniciativa volem donar ferramentes a les famílies, educadors i educadores per tal que puguen jugar en valencià i que els xiquets i xiquetes comproven que la nostra llengua servix també per jugar al pati i passar-ho bé amb els amics i amigues”, ha destacat la diputada de Normalització Lingüística, Dolors Gimeno. I és que “cal que el valencià estiga present al pati i al carrer, i per això és necessari ensenyar als xiquets i xiquetes a jugar en la nostra llengua”.

A més, de fa alguns anys han proliferat en quantitat i en qualitat les formacions musicals valencianes dedicades a la música d’este estil. Durant molt de temps, hi va haver un dèficit d’este gènere, semblava que anava per darrere dels recursos literaris disponibles per a la gent del mateix sector i edat, i ara la producció i la diversitat d’estils és encoratjadora.

Per això la Unitat de Normalització Lingüística ha pensat que és una bona ocasió per a fer una antologia i difondre esta mostra entre els mitjans de comunicació, les entitats públiques i la població en general perquè arribe a famílies, centres escolars i biblioteques municipals.

El CD inclou cançons d’Iruixa & Skargots, Ramonets, El Triangulista, Rodamons Teatre, Llum, Xis i Pum, El corral de Pepeta, Trobaversos, Trobadorets, Marcel el Marcià, Àlvar Carpi i Esther Andújar, Canta Canalla, La Factoria de Sons, La POP i Dani Miquel.

Hi trobareu una gamma sorprenent, senyal que a la nostra terra també tenim músics, músiques i cantants de tots els gèneres, que tenen l’orella posada en moltes altres direccions a banda dels estils més habituals: contes contats que ens transporten al Grup de Folk de la Nova Cançó, cançons tradicionals adaptades a la guaracha, aires de vodevil, country americà (amb deix i tot de cowboy), rumba, poesia infantil musicada, balades Nueva Trova, pop entreverat de reggae, vals grunge, recitatius amb instrumentació i melodies medievals, rock gòtic, rock dur guitarrer o pop ska.

Com es pot llegir al fullet del mateix CD, la Unitat de Normalització Lingüística destina este disc als mitjans de difusió i programadors, convidant-los a escoltar esta suggeridora selecció. El títol està inspirat en l’animació escènica que solen fer estos grups musicals: Mans enlaire! I tota la família a cantar i ballar!

Les cançons estaran disponibles en línia en la plataforma Bandcamp (https://valenciaaladipu.bandcamp.com/music) i els textos editats en un document PDF descarregable des del portal www.dival.es/normalitzacio a disposició de la comunitat escolar o altres interessats.

INFORMACIÓ D’ASSISTÈNCIA A L’ACTE:

L’entrada és gratuïta, però l’aforament limitat. Per tant, cal reservar entrada al correu [email protected]

Edició i coordinació: Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València. Masterització: Tressets Àudio.