• L’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València, dirigida per la vicepresidenta Maria Josep Amigó, ha executat en 2021 obres per a minimitzar riscos geològics a Alfauir, Calles, Chiva, Ademuz i Tuéjar

31/03/2022

Construccions de murs, reparacions d’enfonsaments o contenció de terres són algunes de les obres en les que l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València oferix ajuda tècnica i econòmica “per augmentar la seguretat de la ciutadania i de les infraestructures afectades per despreniments, lliscaments o situacions geològiques adverses després d’episodis de pluges”, ha explicat la vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó.

L’any 2021 es van destinar 513.442 euros a subvencionar cinc projectes de municipis afectats per estos danys, concretament Alfauir a la comarca de la Safor, Calles i Tuéjar a la comarca de la Serrania, Chiva a l’Hoya de Buñol, i el llogaret de Mas del Olmo al Rincón d’Ademuz.

A la comarca de la Safor es va construir un mur al barranc de la Daia, al seu pas per la localitat d’Alfauir. El carrer Cotalba del municipi, situat al costat del barranc, patia lliscaments en el marge dret d’uns 22 metres lineals. Amb una inversió de 46.278 euros per part de la Diputació, a més del mur es va sanejar el talús i es va reparar i asfaltar el vial.

A la localitat de Calles els treballs es van dur a terme al carrer de Los Huertos, on un bloc de grans dimensions havia caigut en part sobre un habitatge. També a escassos metres hi ha dos massissos rocosos que tenien risc de despreniment i que podien afectar unes cases. Igualment, al carrer de Las Eras, a poca distància de la primera zona d’actuació, hi havia un altre bloc rocós de grans dimensions que s’havia després i que estava subjectat, en estat precari, per una antiga malla de triple torsió, amb perill imminent que perdera la seua capacitat de suport. Les obres van tindre un cost total de 71.964,75 euros, amb una aportació del 97,5% per part de la Diputació.

Així mateix, a la Serrania s’invertiren 321.108 euros en la reparació dels enfonsaments del carrer Raval de Tuéjar, que afectaven els habitatges, a més d’aprofitar per a instal·lar una nova xarxa de sanejament i d’abastament d’aigua potable, pous i arquetes, i pavimentar el carrer.

A Chiva es van executar les obres de consolidació i contenció de terres a un talús de la urbanització ‘La lloma del Castell’. Els treballs consistiren en el sanejament de la zona, la fonamentació de la base per a instal·lar diversos panells prefabricats de formigó armat, l’ancoratge profund per al seu sosteniment i la plantació d’espècies entapissants en el nou mur per a la seua integració paisatgística. La Diputació va invertir 50.575 euros.

Finalment, es va reparar un vial a Mas del Olmo, llogaret del municipi d’Ademuz. Allí es va sanejar la zona danyada, construir un mur de formigó armat revestit amb pedra de maçoneria, substituir una tanca i la xarxa de sanejament afectades per la caiguda del mur, i es va pavimentar el vial superior, ja que part del mateix s’havia quedat en volada amb el consegüent perill per als vianants i els habitatges. Els treballs van ser adjudicats per 26.647 euros, dels quals la Diputació subvencionà el 95%.

En 2020 es van subvencionar obres de minimització de riscos geològics a Benagéber, Chelva, Olocau, Ademuz, Utiel, Casas Altas i Cullera; mentre que enguany han començat les obres a Alpuente i Navarrés, i estan tramitant-se les de Castielfabib, Montroi, Casas Bajas, Sellent, Gestalgar, Nàquera, Zarra i Faura.