• L’acte ha comptat amb la presència de la directora de l’IVAM, Núria Enguita i la directora científica de la publicació, la catedràtica Isabel Tejeda
  • L’edició 2022 del premi Alfons Roig de la Diputació serà resolta el proper 23 de juny, amb un jurat format per Núria Enguita (IVAM), Myriam Rubio (MACBA), Ángela Molina (crítica), Paula Valero (curadora), Artur Heras (artista) i Ángela García Codoñer (artista)

10/06/2022

Després d’haver guanyat el premi Alfons Roig de la Diputació de València a la trajectòria artística en l’edició de 2020, l’artista valenciana Ángela García Codoñer ha presentat un complet catàleg amb visió retrospectiva sobre el conjunt de la seua obra. L’edició del catàleg ha comptat amb el suport de l’Àrea de Cultura de la Diputació.

Ángela García va ser mereixedora del premi d’arts visuals de la Diputació de València, Alfons Roig, a proposta del jurat format per Manuel Borja-Villel, Vicent Todolí, Helena Juncosa, Daniel Barenblit i Nekane Aramburu. El mateix jurat va designar com a millor projecte artístic a concurs, la proposta de l’artista Manu Blázquez, ‘El gran libro de la pintura’. Tots dos premiats van rebre un important premi en metàl·lic (18.000  i 20.000 euros respectivament) i la possibilitat de realitzar una exposició, en el cas de Manu Blázquez, i un catàleg retrospectiu en el cas d’Ángela García Codoñer. El catàleg que s’ha presentat en el IVAM és el fruit de més d’un any d’investigació sobre un període pictòric de l’artista que fins ara estava poc documentat. Han participat en els textos del catàleg, a més de la directora de la publicació, Isabel Tejeda, els especialistes, Juan Vicente Aliaga i Clara Solbes, a més de la pròpia artista, García Codoñer.

La catedràtica Isabel Tejeda va tindre l’ocasió de fer un recorregut detallat i comentat per l’obra  d’Àngela García Codoñer. L’artista va desenvolupar la seua obra arran de la seua formació en la Facultat de Belles Arts de València en la dècada dels anys 70. Fou a partir d’una visita als Estats Units, com la influència dels artistes del pop americà influïxen en els seus interessos estilístics. La pintura de García Codoñer prompte anà derivant cap a colors i formes d’expressió molt més visuals i directes, sempre amb un rerefons fortament reivindicatiu i crític sobre els clixés de la dona en les acaballes del franquisme. García Codoñer fou una precursora del feminisme crític des de les arts visuals, i la seua obra ha sigut reconeguda amb presència en la col·lecció permanent del Reina Sofia. En acabar la presentació va ser el moment d’establir un enriquidor diàleg entre la curadora de l’edició i l’artista, que va estar ple d’anècdotes i mirades retrospectives cap al panorama de les arts plàstiques valencianes en la dècada dels 70 i 80.

Premis i jurat

El premi d’arts visuals de la Diputació, Alfons Roig fou creat per primera vegada l’any 1984. El primer guardó va recaure sobre Josep Renau, i en posteriors edicions han sigut premiades figures hui en dia tan reconegudes com Miquel Navarro, Carmen Calvo, Ángeles Marco, Eusebi Sempere, Andreu Alfaro, José Yturralde, Gabriel Cualladó, Rafael Armengol, Artur Heras, entre una llarga llista d’artistes que formen part del paisatge de les arts valencianes.

L’acte d’ahir a l’IVAM fou introduït per Núria Enguita, directora del IVAM i Pau Lagunas, en representació de l’àrea de Cultura de la Diputació. Va ser el moment d’anunciar que la propera edició del Premi Alfons Roig 2022 es troba en curs i serà resolta el dia 23 de juny per un jurat format per: Núria Enguita (IVAM), Myriam Rubio (MACBA), Ángela Molina (crítica), Paula Valero (curadora), Artur Heras (artista) i Ángela García Codoñer (artista). La nova edició compta amb dues modalitats: el premi a la trajectòrias artística, per designació del jurat, que estarà dotat en aquesta edició amb 25.000 euros i la possibilitat d’editar un catàleg retrospectiu. Per altra banda el premi al millor projecte inèdit presentat a concurs, tindrà una dotació de 20.000 euros i la possibilitat de realitzar el projecte i d’exhibir-lo en uns mesos.