• La mostra del museu de la Diputació de València recull fins a cent objectes seleccionats pel programa de televisió d’À Punt
  • L’obertura està programada per a hui dijous, i podrà visitar-se fins al 25 de setembre

16/06/2022

L’exposició Tresors amb historia de l’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, pot visitar-se des de hui dijous i fins el 25 de setembre en el Museu de Belles Arts de Castelló. La mostra naix del programa homònim d’À Punt i ha estat produïda per L’ETNO, amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana. L’exposició mostra cent objectes seleccionats al llarg de la primera temporada del programa, el qual va estar gravant al Museu de Belles Arts de Castelló un dels seus capítols el passat mes d’abril de 2021.

A l’acte de presentació assistiren el director general d’À Punt, Alfred Costa, el delegat territorial de l’IVC a Castelló, Alfonso Ribes, i Xavier Rius, diputat de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, qui va destacar “la importància de projectes  com el que hui presentem, nascut del treball conjunt entre diverses institucions i amb el paper rector de L’ETNO com institució dedicada a vetllar pel patrimoni material i emocional dels valencians”.

El director general de l’IVC, Abel Guarinos, va assenyalar que el programa de televisió va néixer com “un projecte interinstitucional iniciat per tal de pal·liar els efectes de la pandèmia en el sector audiovisual valencià i, òbviament, en tota la població”, i va afegir que “es tractava d’aportar recursos econòmics per tal que les productores audiovisuals valencianes pogueren treballar, malgrat les circumstàncies, i que a la ciutadania, mitjançant la televisió pública, li arribaren continguts culturals”. Guarinos emfatitzà en el fet que “es pot contar la història de les valencianes i dels valencians de tot el segle XX a partir del quasi centenar d’objectes que atresora l’exposició, molts dels quals son de castellonenques i castellonencs que —amablement i desinteressadament— ens els expliquen amb els vídeos que té cadascun dels tresors”.

És la primera vegada en la història del Museu de Belles Arts de Castelló i de L’ETNO de València en que els dos espais i les seues respectives institucions (Institut Valencià de Cultura i Àrea de Cultura de la Diputació de València) unixen idees, esforços i recursos en un objectiu comú: ensenyar en viu i en directe els objectes i històries que la televisió ens entrava a casa cada setmana.

L’exposició permet posar damunt de la taula la vàlua que certes coses, certs objectes, representen per a determinades persones i les seues famílies, i alhora buscar la connexió amb el context històric i cultural del poble valencià. Una nina, un patinet, un ram de Setmana Santa, una falç i una soqueta, una bicicleta, un catre que va fer el iaio mentre estava a la presó en la postguerra, cartes i fotografies d’algú que va viure els horrors de les guerres del segle XX… Es tracta d’una exposició que pretén no només mostrar esta selecció, sinó fer una reflexió al voltant del paper de la cultura material en les dinàmiques de socialització que son part de les nostres vides.

L’exposició ha estat produïda per l’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura, À Punt i les productores Sunrise i El Terrat (The Mediapro Studio).