• La publicació culmina la transformació de L’ETNO duta a terme en els últims dos anys amb els canvis de nom, la seua ‘web site’ i l’exposició permanent

30/06/2022

L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia de València, ha presentat la nova guia de la seua exposició permanent. La publicació es mostra com a complement de la nova permanent No és fàcil ser valencià o valenciana inaugurada el 2020, i permet al públic interessat aprofundir en alguns dels continguts que es plantegen com a museu de cultura popular.

Amb esta perspectiva s’ha bastit la publicació, realitzada pel l’equip de conservadores i conservadors del centre i algunes col·laboracions externes. El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha incidit en la importància de mantindre viu l’esperit del museu, per això, ha agraït “el gran esforç del personal de L’ETNO en revisar continguts, actualitzar museografies i posar al dia el que passa per ser un dels museus més engrescadors i actius del panorama valencià i europeu”.

La Guia aporta, d’una manera gràfica i de fàcil accés, una mirada més detallada sobre el discurs de la cultura popular valenciana. A més, es presenta com a publicació que informa sobre altres temes importants del centre com ara la seua història, les seues col·leccions, el seu equip de treball, la seua filosofia i l’orientació de la seua activitat com a institució pública.

El contingut s’organitza en diversos eixos, cas de ‘La localització del museu’. En este apartat introductori s’escriu sobre la geografia concreta de València, on s’hi troba el museu i de l’edifici que l’alberga, el Centre Cultural La Beneficència, descrivint-los a partir d’un discurs històric. En l’apartat ‘L’ETNO’, s’introduix el lector en la filosofia de treball del museu, els seus serveis, els seu valors, la seua funció social i la forma en la qual es tracta el patrimoni custodiat: la cultura popular valenciana. 

Els següents apartats de la guia desenvolupen els continguts de cadascuna de les seccions de l’exposició permanent No és fàcil ser valencià o valenciana: la ciutat, on es parla de la tensió entre allò global i allò local; l’Horta i la marjal, on tracta la forma en la qual es veuen les persones que no són d’ací; i secà i muntanya, una part dedicada a la zona muntanyenca valenciana que, encara que menys visible, és importantíssima en termes culturals i territorials.

La guia es pot adquirir en la tenda del museu o consultar-se a la Biblioteca de L’ETNO, i esta escrita en valencià, castellà i anglés.